Nebývalá míra skepse ohledně současného průběhu pandemie zazněla z vedení Světové zdravotnické organizace (WHO) v posledních dnech. A ani její predikce nehýří optimismem. Podle odborníků totiž to nejhorší stále čeká na země s nízkým procentem proočkovanosti.

„Možná je omikron méně závažný. Ale narativ, že způsobuje mírné průběhy onemocnění, je zavádějící,“ varoval šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Pandemie se ani neblíží ke svému konci,“ pokračoval.

Šéf americké farmaceutické společnosti Pfizer Albert Bourla
Návrat do normálu? Otázka několika měsíců, domnívá se šéf společnosti Pfizer

„Tam, kde je málo očkovaných, poroste nejen počet infikovaných, ale i počet hospitalizací a úmrtí. Je to nevyhnutelné. Nenechme se mýlit: omikron vede k hospitalizaci a smrti. A dokonce i mírné případy dnes doslova zaplavují nemocnice a kliniky,“ řekl šéf WHO. „Virus nadále musíme sledovat, lidé se musí testovat a vše se musí průběžně vyhodnocovat,“ uvedl Ghebreyesus a jedním dechem připomněl i důležitost očkování.

Jeho poslední slova jsou diametrálně odlišná od jeho Novoročního projevu, v němž optimisticky tvrdil, že se tento rok podaří pandemii covidu porazit. Nutnou podmínkou podle něho ale bude, aby světové společenství úzce spolupracovalo.

Šéf WHO dlouhodobě a opakovaně kritizuje bohaté země, že „vysály“ všechny světové zásoby vakcín proti covidu, aby plně naočkovaly většinu svých obyvatel, zatímco lidé v chudých zemích třetího světa často stále čekají na své první dávky. Na začátku roku mj. upozorňoval na "úzkoprsý nacionalismus a hromadění vakcín."

Rekordní nárůsty v evropských státech 

Obzvláště v zemích, kde je procento očkovaných osob nízké, se dá podle odhadů organizace kvůli zvýšené infekčnosti omikronu v brzké době počítat s mnohonásobně vyššími počty nakažených se závažným průběhem a vyššími počty úmrtí. „Vakcíny sice mohou být méně účinné v prevenci před omikronovou infekcí než vůči předchozím variantám, ale stále jsou vysoce účinné při prevenci před závažnými průběhy a skony,“ sdělil Mike Ryan, ředitel oddělení řešení rizik ve WHO.

„Exponenciální nárůst počtu případů, bez ohledu na to, jak závažné onemocnění je způsobeno jednotlivými variantami, musí vést k nevyhnutelnému, vyššímu počtu hospitalizací a úmrtí,“ doplnil Ryan.

Letadla společnosti American Airlines
Odmítl si nasadit roušku a na letušku vystrčil zadek. Irovi hrozí 20 let

Podle údajů WHO bylo v posledním týdnu celosvětově potvrzeno 18 milionů nových případů infekcí. Každodenní rekordy zaznamenávají především evropské země. Ve Francii denní počty prolamují půl milionu nakažených, v Itálii překračují 200 tisíc, v Německu jsou již nad 100 tisíci a v České republice nad 50 tisíci.

„Teď to nemůžeme vzdát,“ burcoval ve svém projevu Ghebreyesus. „Dopad současné vlny stále můžeme výrazně snížit efektivním využíváním všech dostupných nástrojů – zdravotních i sociálních.“

Šéf WHO ale také poukázal na pozitivní zprávy z některých evropských zemí, jako jsou Spojené království, Irsko nebo Španělsko. Zde již tato vlna pravděpodobně překonala svůj vrchol. Denní počty nově nakažených zde totiž pomalu začínají klesat.