Informace o dění na hranici je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů, protože kvůli výjimečnému stavu v polském pohraničním pásmu nemají do oblasti přístup novináři či humanitární organizace. Ochránci lidských práv viní Varšavu, že migranty, kterým se podaří proniknout do Polska, bezpečnostní složky zatlačují zpět přes hranici a neumožní jim požádat o azyl.

Podle hraniční stráže se za neděli pokusilo ilegálně vkročit z Běloruska do Polska 346 lidí. "Příslušníci pohraniční stráže vydali 58 osobám rozkaz k opuštění země. Zbývající pokusy byly zmařeny. Za napomáhání (k ilegálnímu přechodu hranice) byly zatčeny tři osoby: dva občané Sýrie a jeden Gruzie," sdělili dnes na twitteru polští pohraničníci.

Polský premiér Mateusz Morawiecki na snímku z 21. října 2021
Migrační krize pokračuje. Uzavřeme hranici s Běloruskem, hrozí Morawiecki

Několik tisíc migrantů, převážně z Blízkého východu, se předminulý týden utábořilo v mrazivých teplotách na běloruské straně hranice s Polskem v naději, že se dostanou do Evropské unie. V posledních dnech migranti přijali jinou taktiku a jejich menší skupiny se pokoušejí překračovat hranici na mnoha různých místech, uvedly minulý týden polské úřady.

Západ obviňuje režim autoritářského běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím s EU. Minsk se tak podle západních zemí mstí za sankce, které EU na Lukašenkův režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana podobná obvinění odmítá.

Běženci na bělorusko-polské hranici
Není cesty zpět. Běženci promluvili o násilí na bělorusko-polských hranicích

Polský prezident Andrzej Duda řekl týdeníku Sieci, že Lukašenko zřejmě cílil svou akci s migranty záměrně na Polsko. A to proto, že svou hranici "tvrdě bráníme" a že chtěl ukázal připravenost jít do fyzického střetu se Západem.

Obnovené zásobování 

Na běloruské straně hraničního přechodu Kuźnica-Bruzhi mezitím úřady obnovily zásobování utábořených migrantů základními potřebami. Běloruská státní agentura BelTA zveřejnila snímky, jak vojáci rozdávají čaj, sušenky, jogurty a tvaroh běžencům ve skladišti přeměněném na nouzové ubytování.

Podle agentury DPA není jasné, co se nyní s utábořenými migranty bude dít. V Bělorusku momentálně pobývají experti Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle běloruských úřadů bylo dosud hospitalizováno okolo 100 migrantů, z nichž někteří mají zápal plic. Panují obavy z šíření koronaviru ve stísněných podmínkách provizorního ubytování.

Pohled z dronu na tábor s uprchlíky na bělorusko-polské hranici u města Grodno
Střet na polsko-běloruské hranici: Pohraničníci odrazili migranty vodním dělem

Varšava posílila ostrahu hranice o zhruba 15 tisíc vojáků. Británie minulý týden slíbila vyslat Polsku na pomoc na 150 armádních ženistů, na sto vojáků vyšle také Estonsko. Pomoc Varšavě nabídlo opakovaně také Česko, podle premiéra Babiše o ni Varšava zatím neprojevila zájem.

Lukašenko: Zorganizujeme druhý let 

Běloruský prezident Alexander Lukašenko v pondělí uvedl, že Minsk zorganizuje druhý repatriační let pro migranty uvázlé na bělorusko-polské hranici. Sdělil také, že od Evropské unie stále očekává jednání ohledně přijetí 2000 běženců, což je krok, který Minsk v minulých dnech navrhl. Polské činitele zároveň Lukašenko varoval před uzavřením hranic s Běloruskem.

Evropská komise v reakci uvedla, že mezi Bruselem a Minskem se na několika úrovních odehrávají "technické rozhovory". EU při nich chce zjistit, "jak můžeme pomoci se snahou o repatriaci lidí, kteří uvízli v Bělorusku," řekl mluvčí EK Peter Stano. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell podle něj v posledních dvou týdnech dvakrát mluvil s běloruským ministrem zahraničí, jednání se vedou i na nižší úrovni a budou pokračovat tento týden.

Uprchlíci na hranici Běloruska a Polska
Stejný cíl, jiné metody. Polsko ohlásilo desítky pokusů o překročení hranice

Otázka možného přijetí běženců unijními zeměmi však podle komise není na stole. "Obvykle nekomentujeme to, co pan Lukašenko říká, protože spousta těch věcí nemá nic společného s realitou," prohlásil Stano v narážce na zmíněná tvrzení běloruského prezidenta.