Policie prohledala byt zadrženého v západojaponském městě Nara, kde se odehrál atentát, a zabavila zbraně podobné té, která byla nalezena na místě činu po postřelení Abeho. Šlo patrně o podomácku vyrobenou zbraň.

Jamagami je podezřelý z vraždy. Vyšetřovatelům k motivu řekl, že jeho matka dala „obrovský dar“ náboženské organizaci, vůči níž cítil nevraživost a domníval se, že je spjatá s Abem.

Policejní kordon před tokijskou rezidencí zavražděného expremiéra Šinzóa Abeho
Atentát na expremiéra Abeho: Došlo k bezpečnostnímu selhání, přiznal šéf policie

Podle jednoho ze zdrojů agentury Kjódó podezřelý řekl něco v tom smyslu, že původně chtěl provést útok na vedoucího představitele náboženské organizace, ale místo toho se rozhodl zaútočit na Abeho.

Biden pozměnil program 

Expremiér byl postřelen během politické kampaně před dnešními volbami do horní komory japonského parlamentu. Jeho tělo bylo v sobotu převezeno do jeho tokijské rezidence; pohřeb bude v úterý.

Japonský expremiér Šinzó Abe během předvolebního mítinku, při němž byl na politika spáchán atentát.
Japonský expremiér Abe zemřel, stal se obětí atentátu. Útok zachytily kamery

Kvůli atentátu na dlouholetého pravicového premiéra pozměnil program své asijské cesty americký ministr zahraničí Antony Blinken. V pondělí před návratem do USA navštíví Japonsko, aby osobně vyjádřil kondolence, oznámilo dnes ministerstvo zahraničí USA. Blinken, který je dnes v Bangkoku, se rovněž setká s japonskými vládními představiteli.