„Noci trávím ve sklepě se svými velkými kočkami. Kolem nás stále probíhá nějaké bombardování či ostřelování, takže kočky jsou vyděšené. Také méně žerou. Nemohu je opustit,“ svěřuje se čtyřicetiletý Girikumar Patil zpravodajskému serveru BBC.

Od zahájení ruské invaze tak Girikumar opustil stísněné sklepní prostory pouze tehdy, když potřeboval nakoupit krmení pro obě šelmy - dvacetiměsíčního samce jaguára, který je údajně vzácným křížencem leopardího samce a jaguáří samice, a šestiměsíční samici pantera. Pro obě šelmy zatím nakoupil 23 kilogramů skopového, krůtího a kuřecího masa. „Ceny jsou čtyřikrát vyšší než v minulosti,“ upozorňuje muž.

Situace na polsko-ukrajinské hranici.
Dotazy o smrti, štítky s krevní skupinou. Ukrajinští rodiče řeší těžké situace

„Tohle je druhá válka, kterou jsem zažil. Ale tahle je mnohem děsivější,“ pokračuje Girikumar. V minulosti totiž žil ve východoukrajinském Luhansku, dnes hlavním městě samozvané Luhanské lidové republiky. Během bojů, které v regionu zuří od roku 2014, byl však zničen jeho dům i indická restaurace. Proto se odstěhoval do přibližně sto kilometrů vzdáleného Severodoněcku. 

„A uvízl jsem ve válečné zóně. Tentokrát se opravdu bojím. Mí rodiče mi volali a prosili mě, abych se vrátil domů. Já ale nemůžu opustit svá zvířata,“ vysvětluje Girikumar. Obě kočky zakoupil před několika měsíci z kyjevské zoo, přičemž za ně zaplatil 35 tisíc dolarů (v přepočtu přibližně 800 tisíc korun). Podmínkou prodeje bylo, aby měl nový majitel pro šelmy dostatek prostoru. 

Zdroj: Youtube

Indický lékař žije v šestipokojovém dvoupatrovém domě s malým pozemkem, který využívá jako výběh pro svá zvířata. „Většinu platu investuju do zvířat - jsem rovněž majitelem tří psů. Přivydělám si i prostřednictvím YouTube, kde zveřejňuji videa svých koček,“ svěřuje se. Na YouTube má v současnosti kolem 95 tisíc odběratelů.

Jak upozornil server Newsweek, ve svém nejnovějším videu Girikumar uvedl, že bombardování už skončilo, město však obsadili Rusové. „Není tu žádné jídlo, žádné banky, není tu nic,“ popsal zoufalý muž. 

Osudový snímek 

Girikumar přijel na Ukrajinu v roce 2007, a to kvůli studiu medicíny. Od roku 2014 pracuje jako ortoped ve státní nemocnici ve východoukrajinském Severodoněcku, třetím největším městě Luhanské oblasti. Ta však byla krátce po vypuknutí války uzavřena. 

Syn bankovního manažera a učitelky tvrdí, že zvířata miloval už od dětství a v minulosti choval psy, kočky či ptáky. „Velké kočky mě fascinují od chvíle, co jsem viděl Chiraanjeviho (oblíbený indický herec a komik, pozn. red.) ve snímku s leopardy,“ vysvětluje pro zpravodajský server BBC. 

Ukrajinci se ve Lvově loučí se svými rodinami, které míří do bezpečí do Polska. Ssmi se vrací bránit zemi před ruskou armádou.
Bojoval v uniformě SSSR, teď veterán před válkou prchá: Že jsme nacisti? Směšné

Za svůj další velký koníček muž označuje právě herectví. Girikumar má na kontě několik menších rolí v indických soap operách a objevil se i v půltuctu ukrajinských filmů a seriálů, v nichž zpravidla zosobňoval „cizince“. 

Jako cizinec se ostatně nyní cítí i v reálném životě. „Jsem tu jediný Ind a v noci jsem ve sousedství úplně sám. Většina mých sousedů se již přestěhovala jinam. Ale já vydržím,“ uzavírá své vyprávění.