I tady, uprostřed Tchajwanu, na jednom z nejkrásnějších míst celého ostrova, je na zdejší poměry zimní prosincové počasí. Na nejvyšších vrcholcích zdejších hor, které přesahují čtyři tisíce metrů možná i lehce nasněží. I tady, východně od pevninské Číny, se ale mnoho lidí těší na Vánoce, které tu decentně připomíná ozdobený umělý smrček ve vstupní hale hotelu. Vánoce, na druhém konci světa.

Vánoční výzdoba podle Delie Lachance
Jak udělat výjimečnou vánoční výzdobu? Kouzlo dodají živé rostliny i samet

Titulní stranaZdroj: deníkTchajwan, ostrov s třiadvaceti miliony obyvatel, je demokratickou, tolerantní, multikulturní a v mnoha ohledech hodně americkou variantou Číny. Číny, jaká by dnes mohla být celá, kdyby tam občanskou válku v roce 1949 nevyhráli dodnes vládnoucí komunisté v čele s Mao Ce-tungem. Jeho poražený soupeř, generál Čankajšek se v čele zbytků své armády usídlil právě na Tchajwanu.

Z původně chudého hornatého ostrova dokázal vytvořit bohatý, průmyslový stát. Když v roce 1975 zemřel, začala se jeho vojenská diktatura liberalizovat a v roce 1990 se na Tchajwanu prosadila plná demokracie západního typu, slovy jednoho západního diplomata „nejlepší demokracie v celé Asii“. A to včetně náboženské tolerance, která se projevuje všudypřítomnými svatostánky všech hlavních světových náboženství, křesťanskou církev nevyjímaje.

Vzorem USA

Pro Tchajwan už od Čankajškových časů byly a zůstávají hlavním vzorem Spojené státy. Začíná to u uniforem zdejší armády a policie, pokračuje přes všudypřítomnou americkou síť obchodů „7-Eleven“, zcela samozřejmé anglické nápisy a znalost angličtiny mezi téměř všemi vzdělanějšími Tchajwanci, oblíbenost baseballu, a konče třeba právě Vánocemi.

„Vánoce jsou tu rok od roku oblíbenější,“ říká čtyřicátnice Cherry, která pracuje jako státní úřednice v mnohamilionové metropoli ostrova Tchajpej. „Slaví je především mladí Tchajwanci. Je to něco jako obdoba Valentýnu, důvod dát dárek svým blízkým, těm, které má člověk rád. V mnoha domácnostech si ale kupují a zdobí stromečky, samozřejmě však většinou umělé,“ dodává.

Celý článek si přečtete v magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků

Ilustrační foto.
Ceny svařáku rostou rychleji než mzdy. Podívejte se, kde kolik v republice stojí

V magazínu Víkend čtěte také:

- Seriál o srdci: Fibrilace síní
- Cestování: Nejen adventní Gdaňsk
- Soutěž o večeři pro dva
- Více křížovek a soutěží o hodnotné ceny

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.