Tradiční akci, při které děti plní různé úkoly, pořádal Turistický oddíl mládeže Divočáci společně s Klubem českých turistů Frýdlant nad Ostravicí. I když bylo počasí aprílové a střídaly se dešťové přeháňky, na start, který byl u restaurace Park, dorazily mezi devátou až jedenáctou hodinou stovky lidí. V deset hodin dopoledne přesáhl počet účastníků pětistovku. „Zapsaných máme už 350 dětí a 200 dospělých. Loni bylo ale lidí ještě více, protože bylo mnohem pěkněji,“ prozradila jedna z pořadatelek Zdena Pánková.

Jak dále upřesnila, děti během čtyřkilometrové trasy plnily na pěti stanovištích-studánkách (U čertů, U loupežníků, U Karkulky, U ježibaby a U vodníka) úkoly, za jejichž splnění dostávaly sladké odměny. V cíli na Ondřejníku obdržely diplomy a malé občerstvení. Navíc si v Giff Aréně-Relax centru Kotelna mohly po předložení diplomu zaplavat.

Na trasu se například vydala Lenka Návratová z Ostravy-Petřkovic se svou čtyřletou dcerou Aničkou.

„Byly jsme tu už loni. Moc se nám to líbilo, tak jsme tady znovu. Dceři budu s úkoly na stanovištích pomáhat,“ usmívala se Lenka Návratová. Na Ondřejník se taky vypravil prakticky celý Turistický oddíl Maracaibo z Třince. „Je nás tady osmnáct. Přijeli jsem sem, protože se jedná o tradiční akci, na které přece nemůžeme chybět. Už se moc těšíme, jak dorazíme až na Solárku, odkud už půjdeme do Kunčic pod Ondřejníkem,“ sdělil záměr vedoucí Turistického oddílu Maracaibo Martin Strnad.

Dorazily i celé rodiny. „Náš tříletý syn si na to vzal i odrážedlo. Pro nás je to první ročník,“ sdělil Marek Prokeš z Frýdku-Místku. „My jsme tu už asi popáté. Dcera je navíc zvyklá chodit na procházky už ze školky. Jezdíme i na túry do Vysokých Tater, takže to zvládneme. Do cíle určitě dojdeme. Máme prostě natrénováno,“ dodala Petra Sedláková z Frýdlantu nad Ostravicí.

U samotného zrodu pochodu stála pětasedmdesátiletá Marie Bařinová, která je zároveň vedoucí Turistického oddílu mládeže ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Další významnou akcí frýdlantského Klubu českých turistů jsou „Zimní výstupy na Ondřejník“, které se konají každoročně první lednovou sobotu. Předchůdcem této akce byly novoroční výstupy 1. ledna na Lysou horu, Praděd a Radhošť.