Frýdecko-místecké kontaktní pracoviště úřadu práce evidovalo k poslednímu dubnu 9218 uchazečů o zaměstnání, o 683 méně než v březnu. Míra nezaměstnanosti se tak během měsíce snížila o 0,6 procenta na současných 8,19 procenta.

Čísla jsou o dost lepší než před rokem, přesto je podle úřadu jen na Frýdecko-Místecku 8737 lidí, kteří by mohli okamžitě nastoupit do práce.

Třiadvacetiletá Leona Jokešová právě dokončuje školu. A měla štěstí v tom, že uplatnění našla za pár týdnů. „Hledala jsem ani ne měsíc a dostala jsem místo v lékárně jako farmaceutický asistent. S tím, co mi nabídli, jsem spokojená. Ve škole nám říkali, že místa nejsou, ale na Frýdecko-Místecku to vyšlo krásně," řekla včera Deníku a naznačila, že celkem oslovila čtyři potenciální zaměstnavatele.

Podle úřadu práce bylo na konci dubna v regionu celkem 703 volných míst. Pro dělnické profese se jich nabízelo 436, u všech ostatních profesí to bylo 267 nabídek. „Myslím si, že když chce člověk pracovat, tak si místo vždycky najde," prohlásila sedmadvacetiletá Eva, která si včera odpoledne vyšla s dítětem na místecké náměstí.

„Malá má pět měsíců, na mateřské budu ještě dva a půl roku. Pak nastoupím znovu do práce, oni mi to místo musí ze zákona držet. Ale i pokud si budu chtít sama něco najít, nebude to tak složité," poznamenala maminka.

Podobně to viděla šedesátiletá důchodkyně ze Staříče. „Mně to připadá, že kdo chce, ten si práci sežene. Moje děti ji naštěstí mají. Ale pro řadu lidí to určitě problém je, ne že ne. Je to o schopnostech člověka, jak se dokáže prosadit," zamyslela se důchodkyně.

Frýdecko-místecké kontaktní pracoviště úřadu práce informovalo o tom, že v dubnu ukončilo evidenci a vyřazeno bylo 1579 uchazečů, z toho 1059 lidí ohlásilo nástup do zaměstnání. Nových uchazečů bylo 896.