„Obsazenost je tak padesát procent, a to i na prázdniny," řekl redakci Antonín Sikora, majitel Horské chaty Gírová, kde mají kapacitu 26 lůžek.

S tím, že by se od července s pobyty rekreantů roztrhl pytel, příliš nepočítá. Ví ale, že nějaký čas zde stráví sportovci na soustředění. „Já dělám do běžeckého lyžování, takže mám kontakty."

„Já mám sezonu plnou. Červenec, srpen a pak ještě první polovinu září," shrnul Josef Wawrzacz z chaty Studeničné. Dodal, že turistů je málo a jezdí spíše na víkendy. „Máme ale nasmlouvané tábory pro děcka," říká Wawrzacz.

Horská chata Bílá nabízí 83 míst. „Jsou tam týdny, kdy je úplně plno, to jsou třeba tábory, ale jiné týdny mají zatím jen asi poloviční obsazenost. Volných míst je určitě dost, například v první polovině srpna," řekl provozní vedoucí Radim Šamánek. „Oproti loňsku je to trošku slabší," naznačil.

Podle něj do Bílé hned první týden v červenci přijedou „vyložení rekreanti", jasné je i to, že od 16. srpna do konce prázdnin bude horská chata úplně plná. Chata Ostrý v Košařiskách má 19 lůžek, ale přes léto se téměř jistě nezaplní. „Je to málo obsazené, možná ještě méně než mimo prázdniny," litoval provozovatel Zbyhněv Kantor.

Naznačil, že rezervací je minimum, a nabídl i vysvětlení: „To je známá věc, že do Beskyd se na rodinné pobyty moc nejezdí."

Oblíbenější jsou Krkonoše, Jeseníky a další lokality. Lidé mají strach i ze smogu."

Sedm pokojů nabízí chata Kozinec v třineckých Oldřichovicích. „Plní nejsme, týdenní rekreace mají zatím asi dvacetiprocentní zaplněnost. U nárazových pobytů na jednu až dvě noci je to tak padesát procent," vypočetla manželka majitele Miroslava Sikorová.

Beskydské Pustevny.