Jedna z prvních akcí v rámci Prázdnin ve městě se konala v nízkoprahovém klubu U-Kryt. Děti tam včera dopoledne poměřily síly v soutěžích zaměřených na přesnost. „Máme tady tři soutěžní stanoviště šipky, minigolf a upravenou variaci billiardu, při které děti nepoužívají tágo," uvedl organizátor akce Martin Dubčák.

Na vítěze jednotlivých disciplín i celého trojboje pak čekaly drobné odměny.

O akci byl solidní zájem. „Je tady průběžná návštěvnost, děti postupně přicházejí, s jejich počtem jsme už teď spokojeni," řekl Martin Dubčák. Spokojenost vládla i mezi dětmi.

„Moc se mi tady líbí. Mám ráda hlavně kulečník, vyzkoušela jsem i minigolf. Ale asi nevyhraju," prohlásila jedna ze soutěžících Veronika Pitříková, která je pravidelnou návštěvnicí Prázdnin ve městě.

„Bydlím kousek od U-Krytu, na této akci jsem už třetím rokem," doplnila Veronika Pitříková. Děti si v nízkoprahovém klubu mohly jako obvykle zahrát také stolní fotbálek nebo využít horolezeckou stěnu.

Na letní prázdniny připravili organizátoři pětačtyřicet akcí. „Všechny tyto aktivity jsou volně přístupné a nabízejí pestré využití volného času. Například výtvarné dílny, hry, soutěže, turnaje, deskové hry, ukázky tábornických dovedností, výlety a další," prohlásil zástupce ředitele SVČ Klíč Patrik Siegelstein.

Na jednotlivých akcích budou spolupracovat vedle Střediska volného času Klíč další subjekty, které se zabývají volným časem dětí a mládeže ve Frýdku-Místku.

Nově například oblastní spolek Českého červeného kříže, Centrum Pramínek nebo judisté ze Skalice. V loňském roce se Prázdnin ve městě zúčastnilo zhruba dva a půl tisíce návštěvníků. Program šestého ročníku si pochvalují i maminky dětí. „Mají to dobře připravené. Letos navštívím s dětmi více akcí, těšíme se třeba na lukostřelbu," zhodnotila v U-Krytu například Romana Parošová.

Lukáš Morys