Někteří obyvatelé si na bezdomovce stěžují, kontaktují městskou policii a občas jsou zklamaní tím, že proti bezdomovcům nebylo zakročeno tak, jak očekávali.

„Je třeba si uvědomit, že na bezdomovce se vztahují stejné zákony jako na každého jiného člověka, tudíž lze zakročit jen v případě, že porušuje veřejný pořádek, to znamená znečišťuje okolí nebo požívá alkoholické nápoje v místech, kde je to zakázáno, když páchá přestupky proti občanskému soužití, tedy někoho uráží nebo fyzicky napadá nebo když krade nebo poškozuje cizí majetek. Pokud tak nekoná, potom jej nelze trestat ani vykázat z místa, kde se pohybuje a už vůbec ho nelze naložit bezdůvodně do policejního vozu a zavézt ho někam za město, jak by si mnozí spoluobčané přáli," řekl náměstek primátora a velitel městské policie Michal Pobucký s tím, že za popisované přestupky lze obecně uložit pouze napomenutí nebo pokutu, takže za uvedené prohřešky jsou bezdomovci, kteří jsou často bez finančních prostředků, téměř nepostižitelní.

Boj je ale těžký

Město se snaží s bezdomovectvím bojovat, ale není to jednoduché. Bezdomovci jsou zvyklí žít ze dne na den. Neplánují, a tak se často stává, že získané peníze (sociální dávky, důchod, peníze ze sběru) téměř okamžitě utratí. Tito lidé se špatně orientují v sociálním systému, nemají v pořádku osobní doklady, často neplatí poplatky a stávají se dlužníky. Přesto lze těmto lidem pomoci, pokud ovšem o pomoc vůbec stojí a přijmou ji.

V terénu jsou denně sociální pracovnice magistrátu, které lidem bez přístřeší nabízejí sociální poradenství. „Často se ale setkáváme s tím, že bezdomovci pomoc odmítají, vyhovuje jim dosavadní způsob života, nechtějí ho měnit. Odmítají podřídit se podmínkám azylových domů či ubytoven. Překvapující mnohdy bývá, že mnozí občané, kteří si zvolili dobrovolně život na ulici, mají příjmy, které by mohli využít na úhradu nákladů na bydlení," uvedl náměstek primátora Libor Koval.

„Právě v těchto dnech pracovníci odboru sociálních služeb nabízeli opakovaně pomoc se zajištěním bydlení, vyřízení dokladů i dávek v hmotné nouzi muži bez přístřeší po oboustranné amputaci dolních končetin. Domluvili spolupráci s úřadem práce, vypsali tiskopisy se žádostmi o dávky pomoci v hmotné nouzi, zařídili bydlení na ubytovně, nachystali smlouvu o ubytování a v den, kdy mělo k přestěhování dojít, muž pomoc odmítl a dodnes přespává venku. Ruka byla podána, nemůžeme ale nikoho nutit, aby ji přijal. Jsme nápomocni v řešení nepříznivé sociální situace, ale pouze u lidí, kteří ji chtějí řešit," nastínila případ z reality vedoucí odboru sociálních služeb Jarmila Kozlová.

Lidé bez přístřeší mohou nalézt útočiště v azylovém domě Slezské diakonie Bethel, loni město zprovoznilo azylový dům pro matky s dětmi Sára a k dispozici jsou i další organizace, které mohou pomoci Centrum nové naděje, Renarkon, Poradna pro ženy a dívky, Modrý kříž, ADRA. Ve Frýdku-Místku je podle odhadů streetworkerů na 150 lidí bez přístřeší.