Na osm lávek přes největší zamokřené úseky ve vrcholové části Smrku spotřebovali téměř kubík dřeva. Na čtyřkolkách ho vyvezli k lovecké chatě Hubertka. Dál pokračovali pěšky s dřevěnými fošnami na zádech. V den, kdy teploty atakovaly tropickou třicítku i na horách, to bylo náročné.

„Dřevo jsme měli předřezané, na některých místech jsme ho ale museli podle potřeby upravit. Snažili jsme se přitom dělat co nejmenší hluk. Všechny povalové chodníky jsme natřeli ekologickým mořidlem, tak snad dva až tři roky vydrží. Mimo to jsme vyčistili vývraty, které zasahovaly do chodníků, a ořezali všechny nebezpečné pahýly v úrovni očí. Snažíme se udělat maximum pro to, aby tři tisíce závodníků Beskydské sedmičky za sebou po průchodu Smrkem nenechalo téměř žádnou stopu," řekl šéf závodu a známý frýdecko-místecký horolezec Libor Uher.

Na osm lávek přes zamokřené úseky ve vrcholové části Smrku se spotřeboval téměř kubík dřeva. Od lovecké chaty Hubertka se dřevěné fošny nosily na zádech.Smrk je jedním z klenotů Beskyd, jeho vrcholová část je přírodní rezervací, kterou je podle pořadatelů závodu nutné chránit. „Povalové chodníky tomu napomohou. Turisté ani závodníci Beskydské sedmičky nebudou muset bahnitá rašeliniště obcházet, a uměle tak rozšiřovat chodníky v chráněné oblasti," dodal Libor Uher.

Závod se koná od 7. do 9. září. Start bude v Třinci a cíl ve Frenštátě pod Radhoštěm. Závodníky čeká přechod přes sedm beskydských vrcholů s převýšením 5430 metrů, což je víc než při výstupu na druhou nejvyšší horu světa K2. Závodníci si tak na vlastní kůži vyzkouší, jaké to je, zdolat osmitisícovku, ovšem bez rizika výškové nemoci z nedostatku kyslíku, pádu do trhliny nebo zasypání lavinou. To je myšlenka závodu Vylez si svou K2 v Beskydech.

Závod odstartuje ve 22 hodin, což podle Libora Uhra souvisí s přírodou. Přechod přes vrcholové pasáže Smrku a Kněhyně je podle nařízení CHKO Beskydy možný jen do sedmi večer, a to z důvodu, aby nedocházelo k rušení klidu místní zvěře v nočních hodinách. Proto je start stanoven tak, aby závodníci Smrkem a Kněhyní procházeli v nejvyšším počtu za denního světla. Pořadatelé navíc museli vystihnout termín, kdy končí srnčí říje a začíná jelení říje. „V tom nás navigovali myslivci," uvedl Libor Uher. Trasa má 95 kilometrů. „Předpokládáme, že dvě třetiny startovního pole dojdou pěšky nebo indiánským během," směje se šéf extrémního horského maratonu, jemuž se říká B7.

Organizátoři Beskydské sedmičky zkvalitňují turistickou trasu