Letošní dvanáctý ročník proběhne 22. až 23. září na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově. Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, který v rámci pořádání Dnů NATO spolupracuje již od doby jejich vzniku v roce 2001, si pro letošní ročník přichystal dynamickou ukázku ve formě velkokapacitního čerpání, kterého je využíváno především u povodní. „Jedná se o ukázku činnosti speciálních velkokapacitních čerpadel a vyškolených hasičů pro tuto činnost.

Dále hasiči předvedou statickou ukázku své techniky a vybavení, které používají při své náročné službě, jako například nosiče kontejnerů se samotnými kontejnery, automobilový jeřáb, velitelský automobil a podobně," řekla Deníku Petra Růžičková, vedoucí pracoviště OOB a krizového řízení HZS MSK ÚO Frýdek-Místek.

Kromě těchto ukázek se zde bude také nacházet stánek PVČ, ve kterém se budou moci návštěvníci blíže seznámit jak už se samotným fungováním hasičského záchranného sboru jako celku, tak i s preventivními informacemi z oblasti požární ochrany. Návštěvníci budou blíže seznámeni se zásadami chování, aby doma nehořelo, s problematikou nesprávného parkování, které hasičům ztěžuje podmínky pro rychlý a účinný zásah, s hlásiči požáru, s druhy a použitím přenosných hasicích přístrojů a podobně.

„Rozhodně také nelze opomenout oblast ochrany obyvatelstva, kde budou návštěvníci seznámeni s chováním v případě mimořádné události například jak se zachovat, když uslyšíme sirénou varovný signál, s problematikou evakuací obyvatelstva (např. co si sbalit do evakuačního zavazadla), se zásadami improvizované ochrany dýchacích cest a povrchu těla," dodala Petra Růžičková.

Hasiči nezapomínají ani na děti a proto si budou moci malí návštěvníci ve stánku PVČ vyzkoušet hasičské oblečení včetně přilby, skládání puzzle draka Hasíka, rozlišování dobrého a zlého ohně. Za odměnu si pak budou moci odnést pexeso, omalovánku, vystřihovánku a podobně.