V areálu školy slavnostně odhalili kopii původní pamětní desky, instalované u příležitosti navrácení názvu základní školy z roku 1992, a rovněž kopii původní busty T. G. Masaryka, která zde byla instalována roku 1936, avšak vydržela zde jen krátkou dobu. Od šedesátých let minulého století byla v místě bronzová busta J.A. Komenského, také ta však před sedmi měsíci z podstavce vinou zlodějů zmizela.

Původní busta na fotografii z 30. let. „Poté, co jedné jarní noci tohoto roku nenávratně zmizela pamětní deska školy nesoucí čestný název školy a busta J. A. Komenského, jsme přemýšleli, co s pustými místy vedle starého vchodu a na podstavci před školou," připomněl ředitel Jiří Tomiczek a dodal, že na základě dohody mezi obcí a školou bylo rozhodnuto o pořízení nové pamětní desky i busty. „Přejme si, aby na tomto místě už zůstala a aby důstojně reprezentovala obec i základní školu, která nese Masarykovou jméno," konstatoval Jiří Tomiczek.

Připomněl, že právě s T. G. Masarykem je spojován výrok „nebát se a nekrást!" – a je paradoxní, že příčinou slavnostního setkání a odhalení jsou lidé, kteří se „drželi prvního citovaného slova, ale nerespektovali slovo druhé".

Více o tématu se dočtete v tištěné nebo elektronické verzi Deníku

#flash|https://g.denik.cz/73/83/denik_tisk.swf|500|115|denik_tisk#