„Jednalo se o legionáře, skvělého vojevůdce a vlastence," uvedl Petr Majer, podplukovník ve výslužbě, který je kronikářem obce Bystřice a předsedou frýdecko-místecké jednoty Československé obce legionářské (ČsOl).

Akce na vrcholu Polední, který leží 672 metrů nad mořem, se konala u příležitosti 94. výročí vzniku samostatného československého státu.

Vybudování pomníčku v místě mezi Bystřicí a Nýdkem iniciovala právě frýdecko-místecká jednota ČsOl. S myšlenkou přišel letos v květnu její tehdejší předseda, plukovník ve výslužbě Adolf Kaleta. Organizátoři mají radost, že přes nepřízeň počasí se uskutečnil důstojný akt. „Akce proběhla za trvalého deště, za zpěvu české hymny a na žerdi vytažené české vlajky. K zahřátí posloužila vatra, konev horkého čaje i přípitek šampusem. Desítky nadšenců si odnesly pamětní list," sdělil jeden z účastníků setkání a dodal, že „vrcholek Polední je spektakulární místo s výhledem na celé Těšínsko a nenáročnou přístupností pro pěší ze všech stran."

U obelisku stojí plukovník ve výslužbě Adolf Kaleta z Hrádku, válečný veterán a účastník bojů u Dunkerque. Odhalený pomníček je zhotoven z godulského pískovce, vážícího více než jednu tunu. „Má připomínat současným i budoucím generacím významnou osobnost, která se zasloužila o Československo. V základech pomníku je umístěn valoun s platinovou konkrecí, který byl dovezen z Jihoafrické republiky jako připomínka toho, že zemřel v Africe daleko od domova. Dovezl ho jeden z organizátorů akce z města Rustenburg," doplnil Petr Majer. „Poté, co Josefu Šnejdárkovi vzdali hold Slováci a Francouzi a co jeho ostatky byly navráceny na rodnou Moravu, považujeme za naléhavé vzpomenout tohoto výjimečného legionáře i v našem kraji. Tento člověk, který strávil 43 let v uniformě, si připsal na své konto 17 vojenských tažení, 40 zranění a 20 získaných vyznamenání," říká Adolf Kaleta, který žije v Hrádku. Sám jako řidič tanku Cromwell bojoval za druhé světové války na podzim roku 1944 v Normandii.

Památník byl vybudován svépomocí s přispěním drobných dárců a dobrovolníků. Godulský pískovec upravil pro umístění portrétu Josefa Šnejdárka kameník Petr Sikora, nápis zhotovil bystřický sochař a designer Michal Mikula, oba bez nároku na honorář.

„Vedle pomníčku byly položeny základy budoucí mohyly české státnosti, a každý, kdo toto místo navštíví, zde může položit kámen na důkaz úcty všem vojákům Československé armády, kteří pod velením generála Josefa Šnejdárka v bojích o hranice Československé republiky na Těšínsku padli," konstatoval Petr Majer.

Armádní generál Josef Šnejdárek se narodil 2. dubna 1875, zemřel v marocké Casablance 13. května 1945. Jeho životopis a další zajímavosti zájemci najdou na adrese www.snejdarek.ic.cz. U příležitosti oslav Dne veteránů 11. listopadu 2008 mu tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová udělila za hrdinství v boji proti nacismu, za obranu demokracie a obnovu Československé republiky Kříž obrany státu in memoriam.