Lidé, kteří procházejí tímto podchodem, jej označují za hrůzu. „Já nechci být sprostá, jenže ten podchod je opravdu na dvě věci. Je tu šílená špína a smrad, prostě je to tu nevzhledné, hrozné. Po setmění tudy raději ani nechodím, protože mám strach, že mě tu někdo přepadne a okradne. Nejsem jediná, kdo se tomuto místu večer vyhne a raději volí delší cestu vrchem po přechodech," rozčilovala se šedesátiletá Marie Chvostková z Frýdku-Místku. Z představy, že by někdy měla využít veřejné toalety, se otřepala. „V jakém stavu se nachází zdejší záchody, nevím, ale rozhodně bych na veřejné toalety nikdy nešla," dodala.

Podobný názor měla také devětapadesátiletá Vlasta Jalůvková z Frýdku-Místku.

„Ten podchod je děsivý, jenže jím musím procházet. Jen těžko se mu můžu vyhnout. Navíc jsem si také všimla, že tu mizí stropnice. Je to tu ale takové špinavé a šedivé. Nepůsobí na mě vůbec dobře. Někdy se tu přes něj bojím chodit. Pamatuji doby, kdy zde byly alespoň obchůdky," porovnávala Vlasta Jalůvková.

Podchod je monitorován

Zmiňované stropnice jsou častým terčem výrostků, kteří si na nich zkoušejí své atletické výkony. Ani umístěné kamery, které monitorují veškeré dění v podchodu, je od tohoto vandalství neodradí. Díky nim se však policii už v minulosti podařilo dopadnout několik z nich.

„V současné době probíhají v části podchodu úpravy podhledů, které jsou častým cílem vandalů a jsou opakovaně vykopávány a poškozovány. Podhledy se v jednom ze čtyř ramen podchodu zcela odstraní, veškeré rozvody a kabelové vedení bude svedeno do jedné chráněné lišty, takzvané chráničky. Strop pak bude vymalován," informovala tisková mluvčí města Jana Matějíková.

Náklady jsou předběžně vyčísleny na 150 tisíc korun. „Pokud se tato akce setká s kladným ohlasem, budou takto upraveny i zbylé části podchodu," poznamenala.

Křížový podchod prošel v roce 2005 celkovou rekonstrukcí za 20,5 milionu korun. Město na dílo vyčlenilo přes třináct milionů z vlastních prostředků, dalších 7,1 milionu se podařilo získat formou dotačního titulu z ministerstva financí.

Městská policie dostala služebnu

V roce 2008 byly uprostřed podchodu zahájeny práce na výstavbě služebny městské policie, a bylo instalováno několik bezpečnostních kamer, které snímají a zaznamenávají pohyb v podchodu. Náklady tehdy činily 2 684 391 korun.

„Veškeré rozvody zdravotechniky, elektro a technologie byly zakryty v zavěšeném podhledu tak, aby byla v budoucnosti možnost rozšíření využití podchodu bez větších stavebních zásahů. V podzemním podlaží jsou veřejné toalety, v nadzemních podlažích byly vybudovány prodejny a WC pro obsluhu. V prostorech stávajících výtahových šachet jsou osazeny výtahové plošiny pro přepravu osob zdravotně tělesně postižených," sdělila mluvčí.

Výtah senioři vítají

„Jsem moc ráda, že na nás město myslelo a nechalo zde výtah vybudovat. Kdysi jsem chodívala po schodech a jednou se mi tak zatočila hlava, že jsem na nich upadla. I když tudy procházím jen dvakrát týdně, výtah je pro mě vysvobozením. Jsem za něj moc vděčna," pochvalovala si včera Helena Kupčáková, starší dáma s hůlkou.