Zpráva, že společnost New World Resources (NWR), které patří těžební firma OKD, uvažuje o prodeji Dolu Paskov, se objevila počátkem června. Mluvčí OKD Vladislav Sobol tehdy řekl, že o budoucnosti Dolu Paskov ani dalších dolů zatím nebylo rozhodnuto. Rozhodující pro NWR budou výsledky zátěžových testů, které nyní dělá na všech šachtách.

„Ty spočívají v revizi efektivnosti jejich provozu ve světle aktuální ekonomické situace. Pracujeme na důkladné analýze každého porubu, jednotlivých lokalit i všech dolů a teprve podle jejich výsledků přijmeme další opatření. Prodej dolu nebo šachty je samozřejmě jednou z možností," uvedl mluvčí. Minulý týden se objevila informace, že Důl Paskov byl nabídnut polské firmě Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW), a společnost NWR ji nevyvrátila. Důl Paskov, který má své důlní provozy ve Staříči a Chlebovicích, má přes 2500 vlastních zaměstnanců. Zaměstnává také další stovky pracovníků dodavatelských organizací. O šachtě se mluvilo i na posledním frýdecko-místeckém zastupitelstvu.

Josef Nejezchleba, který je bývalým zaměstnancem dolu, vyzval vedení města, aby vstoupilo do jednání s OKD a zjistilo, jak se věci mají. Prohlásil, že nevěří tomu, že uvažovaný prodej je veden dobrými úmysly. „Přestalo se úplně razit, a to je začarovaný kruh," uvedl. Obává se, že mnoha lidem hrozí, že přijdou o práci, což by mělo dopad na celý region.

„Pokud jde o kmenové zaměstnance, přímo z Frýdku-Místku je jich osm set. Pracují tam lidé ze Sviadnova, Staříče, i z Frýdlantu je jich padesát. Celkem je to přes tisícovku. Vzhledem k tomu, že tam jsou i dodavatelské firmy, počítám, že jde zhruba o patnáct set lidí z Frýdku a nejbližšího okolí," řekl frýdecko-místecký zastupitel. Primátor Michal Pobucký reagoval, že vedení města se zástupcům těžařů již ozvalo. „Bohužel vedení OKD není schopno dodat jiný termín než někdy v srpnu," prohlásil s tím, že u firmy je vidět i „určitá nechuť" jednat, protože je ve složité situaci.

Ve středu odpoledne stál na obřím parkovišti u Dolu Paskov ve Staříči čtyřicetiletý horník. „Pracuji jinde, ale vůbec jim nezávidím. Sám jsem od února na nemocenské, jenže 31. července mi končí smlouva," řekl redakci. „Tady je ještě uhlí dost, záleží, kdo to odkoupí," odhadoval. Po chvíli uvažování však pravil: „Už ani v hornictví se nedá zarobit. Dopadne to tak jak za války – že budeme mít lístky na chleba."