Přestože se vloni podle znaleckých posudků nejednalo o havarijní stav, rozhodlo město dál portál nezpevňovat a raději jej chtělo nahradit novým a bezpečným vstupem.

Avšak v letošním roce se situace změnila. „Podle další odborné kontroly statika, který se specializuje na památkové objekty, není situace až tak kritická a portál je možno zachovat. Plány na jeho snesení a vybudování nového portálu jsme přehodnotili a rozhodli se pro zachování toho původního. Díky svému architektonickému provedení portál zvýrazňuje důstojnost frýdeckého hřbitova," oznámila Jana Matějíková, tisková mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu.

„Je mírně vychýlen, ale na doporučení soudního znalce byl zajištěn dřevěnými podpěrami. Máme zato, že toto bezpečnostní opatření je dostačující," dodala Jana Matějíková.

V současné době se město připravuje na výběr projektanta, který zpracuje dokumentaci k této rekonstrukci. Návrh však musí odpovídat odbornému statickému posudku. Po zpracování této dokumentace se následně bude konat výběrové řízení na dodavatele prací, které by mělo být zahájeno nejpozději na jaře příštího roku.

Zdena Hrbcová z Frýdku-Místku chodí na hřbitov bočním vchodem kvůli vychýlenému portálu. „Že se musí chodit bočním vchodem, mi zase tolik nevadí. Vadí mi, že chodník před portálem je uzavřený a lidé tak musejí chodit po kraji cesty. Někteří řidiči jezdí kolem hřbitova jako šílenci a pro chodce je to nebezpečné. Hlavní vchod, který je od minulého roku uzavřený, by už mohl být opravený," sdělila Deníku šestašedesátiletá žena.

„Mně je to celkem jedno, já na hřbitov nechodím, ale je to ostuda," řekl čtyřiatřicetiletý Roman Kaňko z Frýdku-Místku.

„Byla bych hodně zklamaná, kdyby byla zbourána jedna z dominant hřbitova. Je dobře, že se město rozhodlo zachovat tento vstupní portál. Avšak s opravou by už nemělo déle čekat," sdělila třiasedmdesátiletá Jaromíra Šolcová z Frýdku-Místku.