Kvalita vody je hodnocena červeným sluníčkem," prozradila ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Helena Šebáková s tím, že v dalších přehradách v regionu se dá bez nebezpečí.

Sinice mohou být příčinou řady zdravotních problémů u koupajících se osob. Vedle alergických reakcí, jako jsou vyrážky, zarudlé oči a rýma, může dojít vlivem produkovaných toxinů ke střevním a žaludečním potížím, bolestem hlavy i jaterním problémům. „Míra zdravotních komplikací je závislá na citlivosti člověka, množství vody, které spolkl při koupání, době, kterou ve vodě strávil – a samozřejmě na míře znečištění vody sinicemi. Zvlášť nebezpečné jsou sinice pro malé děti, neboť váží méně než dospělí, a proto stejná dávka sinic u nich vyvolá větší potíže," vysvětlila Helena Šebáková.

Redakce se zeptala lidí, jestli se o kvalitu vody před koupáním ve volné přírodě zajímají. „Kvalitu vody si předem nezjišťuji, prostě přijedu a vidím, jestli tam něco je – nebo ne. Chodíme se většinou koupat na Olešnou, kde je podle mě voda v pořádku," uvedla čtyřiačtyřicetiletá Renata Salvetová z Frýdku-Místku.

„Byla jsem se v Bašce koupat asi před čtrnáctï dny a voda se mi nezdála špatná. O rozmnožení sinic jsem zatím neslyšela, ale vždy si kontroluji stav kvality vody na webu krajské hygienické stanice, takže mě nemůže nic překvapit," dodala čtyřiadvacetiletá Hana Kutlavašrová z Frýdku-Místku.