V současné době nabízejí prodejny široký sortiment zboží, stačí si jen vybrat z pestré škály barev a různého provedení. Také velké obchodní řetězce pořádají na nákup školních pomůcek slevové akce, kterými tak lákají rodiče a jejich potomky na široký výběr zboží.

Deník vyrazil do papírnictví zjistit, kolik utrácí lidé z regionu před začátkem školního roku za školní potřeby svých dětí.

„Rodiče již v tomto týdnu začali nakupovat svým dětem školní potřeby. Větší nápor očekáváme v příštích týdnech. Školy dávají rodičům předem seznam věcí, které budou jejich ratolesti ve školním roce potřebovat. Nejhlouběji do kapsy si sáhnou rodiče prvňáčků, kteří potřebují kompletní vybavení. Počínaje aktovkou," sdělila čtyřicetiletá Dana Cedivodová, spolumajitelka jednoho z frýdecko-místeckých papírnictví.

Dodala, že částka, za kterou rodiče pořídí školní pomůcky, se pohybuje v tisících.

Rodiče tak už začali nakupovat pomůcky svým ratolestem před blížícím se začátkem školního roku. Týká se to například i Veroniky Dvorokové z Dobré.

„Akorát jdeme z papírnictví, kde jsem nechala zase další peníze, a to pořád nemáme ještě vše. Průměrně nechám v papírnictví dva tisíce za jedno dítě, pokud není potřeba koupit i novou aktovku. S takovou to může činit i o tisíc více," řekla osmatřicetiletá maminka tří dětí.

„O školních potřebách nechci ani slyšet. Můj syn půjde do první třídy, takže potřebuje veškeré školní pomůcky. S manželem nejsme zastánci aktovek, proto jsme synovi koupili sportovní batoh. Stál nás sice dva tisíce, ale je kvalitní a vydrží mu delší dobu. Také jsme už nakoupili nejnutnější pomůcky, bez kterých se žádný školák neobejde," sdělila třicetiletá Silvie Jedličková z Frýdku-Místku.

Dodala, že nakupuje převážně v menších papírnictvích. Podle ní se v nich prodává kvalitnější zboží než ve velkých obchodech. Je zastáncem toho, že si i za kvalitu raději připlatí. Nebude utrácet za levné a nekvalitní věci. Počítá s tím, že za veškeré školní pomůcky se vejde do částky čtyři tisíce korun.