„Pokud bych měla shrnout přípravný týden, tak je intenzivní. Ale zároveň bych řekla, že letos jsme zatím v klidu je tady příjemný cvrkot. I za ostatní učitele mohu říct, že se všichni těšíme, a já osobně žádný ,balvan´ v souvislosti se školou nevidím," řekla včera Deníku Magda Nogová, která je pověřena řízením ZŠ Dany a Emila Zátopkových v Třinci.

Od pondělí, kdy nastoupil celý pedagogický sbor, se řeší stovky drobností i závažných věcí, bez kterých by škola nemohla dost dobře fungovat organizují se porady, učitele zaměstnává plánování akcí, předmětové komise, přezkušování a opravné zkoušky. „Ty dělá kolem dvaceti žáků. Zatím jsou úspěšní," konstatovala Magda Nogová. Ve škole se současně zdobí chodby a připravují se třídy, aby „seděly" židličky a počty lavic.

Magda Nogová upozornila, že přípravy školního roku se týkaly i změn ve školním vzdělávacím programu, což je zhruba čtyřsetstránkový dokument. Týkají se třeba matematiky, výuky cizích jazyků, dopravní výchovy nebo finanční gramotnosti.

Některé třinecké děti budou mít díky prázdninovým opravám a rekonstrukcím škol delší prázdniny, to však není případ 4.ZŠ. „My jsme dělali jedinou akci, ve školní družině se měnila dlažba a obklady zdí. Stihli jsme to, ale museli jsme na tom pracovat už od února," pravila Magda Nogová. Míní, že systém elektronických zakázek protahuje stavby natolik, že se nelze divit tomu, že akce na školách často končí až v průběhu září.

Již delší dobu se hovoří o tom, že tělocvična 4.ZŠ je v havarijním stavu a že bude brzy rozebrána. Podle Magdy Nogové se tak stane během tří čtyř měsíců. „Tělocvična se začne bourat někdy před Vánoci. Chodí tu projektant, pořád se něco přeměřuje. Pokud jde o novou tělocvičnu, ta se začne stavět až v roce 2014, to je prakticky jisté," shrnula.

Učitelé se na nový školní rok těší hlavně proto, že 4. ZŠ bude mít poprvé po dlouhé době víc žáků než v roce předchozím. „Pokles se zastavil, v září očekáváme 419 žáků," těší Magdu Nogovou.

Ředitel ZŠ a MŠ Dolní Domaslavice Petr Fikoczek potvrdil, že pro učitele, kteří nastupují v posledním srpnovém týdnu, platí slova o intenzivní přípravě. „Někteří chodí už od začátku srpna. Každý den je co řešit," říká. Pedagogové musejí zvládnout například výměny kabinetů, probíhají opravné zkoušky a tak dále. I v případě domaslavické školy se upravoval školní vzdělávací program. V září nastoupí do školy 180 žáků, což je víc než loni, do mateřské školy jde 40 dětí.