„Gastro festival proběhl v Ostravě a já jsem soutěžila v přípravě kávy,“ řekla Deníku studentka s tím, že na klání musela připravit čtyři esspresa a čtyři capuccina. „Skončila jsem na třetím místě,“ dodala Havlíková, která zatím absolvovala dvě soutěže. Studentku příprava kávy před portou neznervózňuje. „Nedělá mi to problém. Jinak na soutěž mě připravoval pan mistr ze školy, trvalo to asi jeden měsíc. Trénovala jsem v kavárně Radhošť,“ upřesnila Havlíková, která se s kávou poprvé setkala v patnácti letech na brigádě.

„Osobně mám ráda jakoukoliv kávu,“ řekla studentka, která se o studiu na současné škole rozhodla v osmé třídě. „V deváté třídě jsem již byla stoprocentně rozhodnuta, že půjdu studovat do Frýdku-Místku na servírku,“ vysvětlila Havlíková, která je nyní ve čtvrtém ročníku. Příprava kávy je pro Kristýnu Havlíkovou součástí studia. „Mám baristický kurz, navíc mě příprava kávy baví. Když si zajdu někde sednout a objednám si kávu, sleduji, jak mně kávu připravují. Pokud ta možnost je,“ vysvětlila studentka s tím, že pro přípravu kávy se inspiruje také internetem a pořady v televizi.

Studentka má již nyní jasno, co bude dělat po maturitě. „Budu pracovat jako servírka. Chtěla bych dělat ve vesnické restauraci. Ale pak bych chtěla jít určitě někam dále. Hlavně bych chtěla nabízet kvalitní kávu, na což budu brát při výběru zřetel. Připravit dobrou kávu není žádná legrace,“ dodala Havlíková, která také prozradila, jak se správně dělá esspreso. „Správné esspreso má objem dvaceti až třiceti mililitrů. Teplota vody je devadesát stupňů, na porci se používá sedm gramů kávy. Nesmí chybět lískově oříšková pěna a příjemná vůně,“ uzavřela Havlíková.