„Blíží se krásy podzimu, padající listí nebo nádherně barvící se stromy a aleje, které přímo volají po zachycení momentu. Příroda je dar. A tak se s námi zapojte do ankety Alej roku 2020. Propojte nás s přírodou. Posílat své nominace a fotografie můžete do 27. října,” nabádá herečka a zpěvačka Petra Vojtková, která je patronkou ankety.

Nadané děti se v rámci Montessori výuky mohou už velmi brzy profilovat a zaměřovat na to, co je zajímá.
V ostravské Montessori škole pečují o nadané a talentované děti

Herečka a zpěvačka Petra Vojtková je patronkou ankety Alej rokuZdroj: ArchivCo můžu pro „svou“ alej udělat? Stačí poslat fotografii a krátký příběh nebo popis nominovaného stromořadí ZDE. O vítězné aleji se bude hlasovat od listopadu do konce prosince letošního roku. Začátkem ledna Arnika vyhlásí nejoblíbenější alej České republiky a vítězné aleje v jednotlivých krajích.

Letošní sakurová alej, která již je zařazena do soupisky nominovaných stromořadí, je podobná také karvinské sakurové aleji na tř. 17. listopadu, která rovněž soutěží a každým rokem je obdivována větším množstvím lidí.

V soutěži nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky. Jako každý rok se soutěží o nejoblíbenější alej a nejkrásnější fotografii.

Všech 14 regionálních vítězů získá hodnotné ceny, dárkové balíčky nebo vstupenky, například do botanických zahrad. Vítěz nejlepší fotografie získá digitální zrcadlovku značky Canon a absolutní vítěz jako hlavní cenu obdrží let balonem od Lucky Balon.

Cílem soutěže je představit zdravou a fungující krajinu, i tam, kde by to spousta lidí z opačného konce republiky neočekávala.

V ostravském domě umění je k vidění výstava Dělník je smrtelný, práce je živá.
Balada o očích topičových inspirovala v Ostravě. K vidění jsou unikátní díla