„Fakt? Nevšiml jsem si…“ reagovalo vícero motoristů parkujících mezi paneláky na to, že už nejsou v zóně s povolenou čtyřicítkou, nýbrž třicítkou. „Dodávek i náklaďáků ubylo, ale s rychlostí si tady hlavu nikdo moc neláme,“ komentoval senior odvážející manželku zdejší situaci. Tu každopádně odbor dopravy z radnice nehodnotil. Neobjevily se zatím ani hlídky strážníků dohlížející na dodržování pravidel.

Město připravilo pro sídliště Anenská změnu od června, a to pro ulice Anenskou, Riegrovu, Pionýrů a Malý Koloredov. „Nejvyšší povolená rychlost třicet kilometrů v hodině a zákaz stání vozidel, jejichž okamžitá hmotnost přesahuje dvě a půl tuny, v době mezi osmnáctou večer a sedmou hodinou ráno,“ líčila Jana Musálková Jesleková z magistrátu.

Místecké sídliště v okolí Anenské ulice a Malého Koloredova, květen 2022.
Klidová zóna? Město Frýdek-Místek chce zklidnit dopravu na sídlišti Anenská

Důvodem bylo zlepšení silničního provozu včetně parkování pro obyvatele. „Nemluvě o tom, že tady máme mateřskou i základní školu, dětská hřiště, centrum pro seniory, blízko je jak poliklinika, tak autobusové zastávky i náměstí,“ poznamenal Leonard Varga, náměstek primátora pro dopravu. Pokud se novinky na „Anenské“ osvědčí, nevyloučil jejich rozšíření do dalších části Frýdku-Místku.

Nová pravidla na sídlišti byla oznámena od června, ale dopravní značení se objevilo až po dodržení harmonogramů pro případné připomínky. „Samotná úprava provozu vešla v platnost patnáctý den po vyvěšení příslušné veřejné vyhlášky,“ vysvětlovala mluvčí města Musálková Jeckelová. Veřejnost, jak doplnila, na novinku žádnými podněty nereagovala.