Obecní úřad ve Vyšních Lhotách však po dobu poutě, která se koná příští týden v neděli, vyřídil pro prodejce a všechny účastníky hromadnou výjimku.

V rozhodnutí Správy CHKO Beskydy je určeno, ve kterou dobu lze na Prašivou vyjet, a kdy zde na vrcholu mohou stánkaři pobývat. Vjezd a stání motorových vozidel pro účastníky poutě bude možný od sobotních 8 hodin do nedělních 19 hodin. Podmínkou parkování na louce mezi kostelem na Prašivé a chatou ale je, aby plocha nebyla podmáčená.

U vjezdu na účelovou komunikaci a křižovatkách silnice ve směru na Prašivou navíc má být na viditelném místě vystavena informace o výjimečném povolení vjezdu v souvislosti s pouti na Prašivé. „Je to z důvodu transparentnosti této akce a informace pro návštěvníky oblasti, že zde vjíždět a stát je povoleno pouze výjimečně při konání pouti,“ uvedl v rozhodnutí ředitel regionálního pracoviště Správy CHKO Beskydy František Jaskula. Výjimka platí dále každoročně na dva dny v měsíci červen až do roku 2022.

Parkovacích míst pro auta by v celé lokalitě mělo být dost. „V neděli bude pro návštěvníky poutě zajišťováno parkování, takže kromě parkoviště pod Prašivou mohou využít i dočasného parkoviště na Obleskách na pozemcích ve vlastnictví obce, které bude organizováno místním sborem dobrovolných hasičů,“ sdělila starostka Vyšních Lhot Dana Nováková. Cena parkovného činí 30 korun za auto a den.

Rozhodnutí zakázat autům vjezd na komunikaci, která vede na Malou Prašivou, vyvolalo před několika měsíci rozruch. Tamní turistická chata a dřevěný kostel jsou oblíbené výletní cíle, byť mnozí raději než pěšky či na kole dlouhá léta vyráželi na kopec autem. Jenže zejména na silný víkendový provoz není cesta stavěná. Její vlastník, státní podnik Lesy České republiky, proto na počátku roku přišel s tím, že tam od května umístí dopravní značku, která až na výjimky zakáže vjezd motorových vozidel. V minulých letech nebyla tato lesní cesta osazena žádnou dopravní značkou, a tak podle lesníků vznikl mylný dojem, že jde o místní komunikaci, která je přístupná všem. Termín umístění značky však byl posunut.

Prodávající mohou příští týden v sobotu využívat plochu na Prašivé zdarma, ale v neděli se za každý stánek i odstavené vozidlo platí místní poplatek, který bude přímo na místě vybírat obecním úřadem pověřená osoba. Výše poplatku je dána obecně závaznou vyhláškou. Odvoz odpadků po ukončení poutě zajistí obec a je hrazen právě z vybíraného místního poplatku.

Ilustrační fotografie.
Po Traktoriádě vystoupí v Kozlovicích legendární kapela Citron