Ivo Vondrák (ANO), hejtman MS kraje, poslanec a místopředseda ANO:
Nepochybně je to vítězství Andreje Babiše, ale především i nezávislé justice. I v médiích byla jeho údajná vina častokrát komentována jako zjevná. Jsem proto skutečně rád, že rozhodnutí soudu ukázalo, že to byly domněnky liché. Soud rozhodl nezávisle. Vnímám to i jako optimistický signál, že naše soudnictví funguje. Z celopolitického hlediska považuji za důležité i následující. Nikdo s námi nechtěl spolupracovat, protože máme v čele trestně stíhaného člověka. Nyní tato nálepka padla a jsem zvědav, do jaké míry se tato rétorika změní. Je to velká pomoc nejen pro Andreje Babiše, ale i celé hnutí ANO. Opět by to mohlo otevřít možnosti další spolupráce našeho hnutí s dalšími subjekty.

Tomáš Macura (ANO), primátor Ostravy:

Tomáš Macura (ANO). Foto: se souhlasem hnutí ANOTomáš Macura (ANO). Foto: se souhlasem hnutí ANOZdroj: Externista VLM

Osvobozující (byť nepravomocný) rozsudek je potvrzením toho, jak je ošidné spekulovat o vině a trestu před samotným soudním verdiktem. Nemám důvod pochybovat o nezávislosti české justice a rozhodnutí soudu je třeba plně respektovat. Jeho načasování jen pár dnů před volbami nicméně považuji za nešťastné. Pozice Andreje Babiše v prezidentské volbě se tímto soudním verdiktem (a také odstoupením Josefa Středuly) nepochybně posílí.

Josef Babka (KSČM), zastupitel MS kraje a Ostravy:

Josef Babka.Josef Babka.Zdroj: Lukáš Kaboň

Tento rozsudek jsem očekával, a to i v té souvislosti, že jsem právník. Důkazní nouze státního zástupce byla zcela evidentní. Co se týče prezidentských voleb, myslím si, že většina lidí je již rozhodnuta. Stálí příznivci Andreje Babiše verdikt ocení, a ti kteří jej nechtějí volit, jej volit nebudou. Předpokládám, že soud pracuje ve standardním termínovém režimu, ale ať už by to dopadlo jakkoli, načasování verdiktu těsně před volbami nepovažuji za nejlepší způsob práce justice. Obzvlášť, když jde o prezidentského kandidáta.

Aleš Juchelka (ANO), poslanec Parlamentu České republiky:

Aleš JuchelkaAleš JuchelkaZdroj: ANO

Určitě jsem rád, že to dopadlo takto. Celá kauza byla mediálně extrémně sledovaná a stala se na několik měsíců až let hlavním politickým tématem v zemi. V tuto chvíli by všichni ti, kteří se snažili svoláváním různých demonstrací nebo manipulací informací ovlivňovat širokou veřejnost nebo dokonce naši justici, měli najít v sobě sílu a čest pro omluvu. Mám tím na mysli třeba organizaci Milion chvilek pro demokracii. Zda to nějakým způsobem ovlivní blížící se prezidentskou volbu, si netroufnu odhadnout. Rozhodnou totiž jako vždy voliči. Je ale jasné, že šance Andreje Babiše na úspěch osvobozujícím rozsudkem vzrostly.

Jakub Janda (Spolu), poslanec Parlamentu České republiky:

Spolu (ODS + KDU-ČSL + TOP09). Jakub Janda (ODS)Spolu (ODS + KDU-ČSL + TOP09). Jakub Janda (ODS)Zdroj: se svolením Spolu

Musíme věřit v nezávislost soudů, které tady máme. Uvidíme, jestli se státní zástupce odvolá, nebo neodvolá, tudíž, jestli se to potáhne dál nebo jestli to skončí. Myslím si, že těm, kteří mají v prezidentských volbách Andreje Babiše jako favorita, je úplně jedno, jestli by byl odsouzen nebo ne. Dostat se do hlav voličů je hodně složité a jistě je ještě mnoho nerozhodnutých. Jestli zbavení viny Andreje Babiše povede k tomu, že mu někteří nerozhodnutí dají svůj hlas, nechci předjímat. Já už svého favorita mám.

Ladislav Václavec (ANO), senátor a ředitel krnovské nemocnice:

Ladislav VáclavecLadislav VáclavecZdroj: archiv

Právě jsem se to dozvěděl. Jako každý ctím nezávislost soudu a respektuji rozsudek. Tímto rozsudkem by podle mě celá kauza Čapí hnízdo měla skončit. Předpokládám, že Andrej Babiš se proti osvobozujícímu rozsudku neodvolá. Myslím, že odvolávat by se neměl ani státní zástupce pan Šaroch, když už před pár lety měl o vině takové pochybnosti, že stíhání odložil či zastavil. Protože ctíme nezávislost našich soudů, měla by to být pro nás všechny tečka za kauzou Čapí hnízdo, ať už jsme si v minulosti o tomto případu mysleli cokoliv.

Jan Dohnal (Spolu), náměstek primátora Ostravy, zastupitel Ostravy-Jihu:

Jan Dohnal (Spolu). Foto: se souhlasem koalice SpoluJan Dohnal (Spolu). Zdroj: Externista VLM

Nejsem právník, abych mohl odborně komentovat tuto kauzu, ale jako politik a zejména jako občan věřím v nezávislost našich soudů. Nemyslím si, že by toto rozhodnutí soudu dramaticky ovlivnilo voličské nálady a výsledek prezidentských voleb. Z pohledu toho, co tady Andrej Babiš napáchal během svého vládního angažmá, je velikost této kauzy naprosto marginální. Stačí vzpomenout zaklekávání jiných podnikatelů, státní šikanu konkurence, dotace do linek na toustový chleba či přidělování státních kontraktů svým firmám. Jakým způsobem v rámci své politické kariéry využíval svou rodinu a dehonestoval vlastní děti, pak už jen dokresluje, o jakého člověka jde. Věřím, že si voliči udělali na pana Babiše názor i bez ohledu na dnešní osvobozující rozsudek již dříve a ve volbách svůj názor demokraticky vyjádří.

Stanislav Folwarczny (Spolu), náměstek hejtmana MS kraje:

Stanislav Folwarczny.Stanislav Folwarczny.Zdroj: Se souhlasem SPOLU

Osobně si myslím, že to zásadně volební výsledek neovlivní. Rozsudek, jaký soud s ohledem na nedostatek přímých důkazů vynesl, se dal očekávat. Bude to souboj a věřím, že ve druhém kole vyhraje protikandidát Andreje Babiše.

Igor Bruzl (ČSSD), místostarosta Bohumína:

Igor Bruzl. (ČSSD)Igor Bruzl.Zdroj: Deník/Tomáš Januszek

Určitě to Andreji Babišovi neuškodí, ale zároveň ani dramaticky nepomůže. Jeho voliče by zcela jistě ani jakékoli jiné rozhodnutí soudu neodradilo od podpory. Kdo jej naopak volit nechtěl, ani po verdiktu nezávislého soudu asi nebude měnit názor.

Josef Bělica (ANO), poslanec, primátor Havířova a zastupitel MS kraje:

Josef Bělica. (ANO)Josef Bělica.Zdroj: ANO

Určitě to může ovlivnit prezidentskou volbu. Ukazuje se, že byl Andrej Babiš celé roky popotahován, a nebyl k tomu důvod.

K TÉMATU

Podle soudce Jana Šotta není skutek popsaný v obžalobě trestným činem. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Kauza Čapí hnízdo: Soud s Babišem a Nagyovou 9. ledna 2023
Kauza Čapí hnízdo: Soud zprostil obžaloby Babiše i Nagyovou

Vyhlašování rozsudku v kauze Čapí hnízdo narušil muž, který začal v jednací síni vykřikovat, že má námitku. Muž, který seděl na jednom z padesátky míst vyhrazených pro neakreditovanou veřejnost, neuposlechl opakované výzvy justiční stráže, aby se uklidnil - více zde.