Pavel Štrba se dne 23. srpna zúčastnil barmanské soutěže nejlepších profesionálních barmanů České republiky. Samotné klání probíhalo v největším aquaparku v republice – Aquapalace Praha. „Soutěž byla organizovaná Českou barmanskou asociací CBA. Hlavním partnerem byl kubánský rum Havana club, který byl také povinnou složkou soutěžních koktejlů,“ řekl Pavel Štrba s tím, že moderátorem celého klání byl Leoš Mareš, který se jednoznačně postaral o perfektní atmosféru a pohodový průběh.

Barmani měli za úkol namíchat drink kategorie Fancy – konkrétně plážový drink, Caribbean drink. „Fancy drink je nápoj fantazijního charakteru, ve kterém se projevuje především kreativita, tvořivost a osobní originalita barmana. Klání proběhlo v typu soutěže Classic, což znamená, že jde především o perfektní a čisté provedení výroby koktejlu klasickou metodou bez freestylových prvků – to jsou prvky, kdy se například hází láhvemi. Důraz je kladen především na kvalitu a celkovou harmonii drinku ,“ vysvětlil Štrba.

V šestiminutovém časovém limitu museli barmani namíchat pět porcí stejného cocktailu opatřeného ozdobou a originálním názvem. Pavel Štrba svůj vítězný koktejl nazval Kiss of summer, který se skládal z 3 cl Havana club Anejo blanco, 2 cl banánový likér Monin, 1 cl kokosový sirup Monin, 4 cl ananasový džus Cappy, 1 cl grenadina Monin. Ozdoba: citron, jedlá orchidej, palmové listy. Koktejl naservíroval do elegantní atypické sklenice typu V-shape. Technickou a jakostní komisi tvořili přední odborníci a osobnosti České barmanské asociace, kteří vyhodnotili drink Pavla Štrby jako suverénně nejlepší. S jasným osmibodovým odstupem od dalších soutěžních konkurentů se Pavel Štrba stal vítězem celého soutěžního klání.

„Celá soutěž probíhala v letním duchu, proto i míchané nápoje byly lehčí a hlavně osvěžující,“ vrátil se k soutěži Štrba. Ten rovněž prozradil, jak probíhala jeho příprava. „Na tomto nápoji jsem dělal asi pět dnů, každý den pár hodin. Věděl jsem, že povinnou složkou koktejlu je kubánský rum Havana club. Zbytek ingrediencí byl už na mě. Udělal jsem si představu, jak by to mělo vypadat a pak zkoušel míchat,“ vysvětlil Štrba s tím, že hlavně musí udělat dojem na porotu.

„Hotové drinky pak dále putují do jakostní komise. Velmi záleží, zda se s nápojem trefím do chutí porotců, pochopitelně důležitý je také estetický vzhled,“ doplnil Štrba, který na ozdobu použil i květ jedlé orchideje. „Ozdoba musí být celá k požití. Například jedlá orchidej se dá sehnat jen ve specializovaných prodejnách,“ řekl barman.

V těchto dnech se Pavel Štrba připravuje na další velmi prestižní barmanskou soutěž, která proběhne 6. září v Praze, v Music clubu Phenomen. Jedná se o nominační národní kolo CBA Mattoni grand drink 2009, jehož vítěz dále postupuje do velkého mezinárodního finále Mattoni grand drink 2009 v Praze, ve kterém absolutní vítěz získává šek na 10 000 USD. Toto klání se řadí mezi soutěže s TOP barmany Evropy. „Finanční motivace je veliká. Tentokrát se bude míchat nealkoholický nápoj. Už mám představu, co předvedu, ale prozrazovat předem to raději nebudu,“ uzavřel Štrba.