Samotná soutěž v Praze se týkala profesionálních barmanů, kde člen České barmanské asociace Pavel Štrba patří. V Praze se soutěžilo ve dvou kategoriích. „Jedná z kategorií byla zároveň show pro diváky, protože se zde i hází s láhvemi. Já jsem soutěžil v klasické kategorii, což je standardní barmanská obsluha,“ vysvětlil Štrba s tím, že v jeho kategorii se hodnotí hlavně čistota míchání. Rozhodčí posuzují, zda barmanovi neukápne drink, led a podobně. „Je to o preciznosti a přesnosti,“ doplnil barman, který se v pražské mezinárodní konkurenci utkal s dalšími jednatřiceti barmany a nakonec slavil první místo s koktejlem Palladium After, když hned za sebou nechal dva slovinské soutěžící.

Pavel Štrba také přiblížil, jak se na takové klání připravuje. „Zhruba měsíc a půl před soutěži byly zveřejněny propozice. U této soutěže byla podmínka, že koktejl musí být umíchán z minimálně 2 cl Pražské vodky. Navíc koktejl musel být sladký, protože byl určen k podávání po jídle,“ vysvětlil Štrba. Ostatní přísady už jsou na fantazii barmana, ale receptura musí být originální, nesmí být převzatá. „V domácích podmínkách jsem pak trénoval. Ze zkušeností už vím, který nápoj se ke kterému dobře váže, a tak jsem se připravoval na soutěžní klání,“ řekl Štrba. Komise pak na soutěži hodnotí technickou část provedení koktejlu a následně i chuť, vůni a celkový dojem nápoje.

Soutěžní receptura Pavla Štrby – Palladium After (2 cl Pražská vodka, 2 cl banánový likér Monin, 1 cl mandlový sirup Monin, 1 cl grenadina sirup Monin, 4 cl ananasový džus Cappy, ozdoba: citron, citronová kůra, list ananasu, rybíz, physalis, výroba: šejkr, servis: V-shape (koktejlka).
Devětadvacetiletý Pavel Štrba je vyučen v oboru číšník na SOU Frýdek-Místek, dále vystudoval Hotelovou školu v Českém Těšíně a pedagogiku na OU. Barmanství se věnuje od roku 1995, kdy absolvoval barmanský kurz u mistra barmana Karla Mayera.