„Byl to pro mě těžký závod,“ přiznal v cíli na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm Stanislav Najvert. Pocity druhého člena týmu, který se na startu „sedmičky“ objevil po několika letech, byly zcela opačné. „Dneska mi to hodně sedlo, já bych si to dal klidně ještě zpátky,“ řekl s úsměvem Jan Zemaník.

Vítězové se stali zároveň Mistry České republiky v horském maratonu dvojic. Se ztrátou necelých osm minut na nejrychlejší dvojici do centra Frenštátu doběhl Hybaj Team ve složení Kamil Bezděk – Marek Novotný (12:10:34). „Z celého závodu jsem měl největší krizi na startu. Nebylo mi nejlépe,“ řekl Kamil Bezděk. Oba závodníci patří mezi matadory a absolutní špičku B7. Bronzovou příčku pak obsadila závodní dvojice Vladimír Řehák – Jaroslav Vicher v čase 12:46:32.

Za potlesku diváků dorazila po červeném koberci do cíle, v čase 14:20:09, první smíšená dvojice ve složení Linda Tekeliová a René Kaleta, v celkovém pořadí jim patří 13. místo v kategorii LONG. První čistě ženský tým pak zvládl náročný beskydský přechod v čase 14:55:55 a má ho na svědomí Barbora Macurová a Petra Macurová (2 Macurky).

Sdílení jízdních kol v Ostravě.
Půjčení snadno a rychle. Město otestuje sdílení kol

Závod odstartoval v pátek premiérově z atletického stadionu v Třinci. Třítisícový peleton závodníků opouštěl za potlesku zaplněné hlavní tribuny stadion patnáct minut a následně se vydal vstříc beskydským vrcholům. Ještě před tím ředitel závodu Libor Uher všechny seznámil s hlavní novinkou příštího jubilejního ročníku B7. Vůbec poprvé dostanou možnost zúčastnit se extrémního přechodu také jednotlivci.

„Od této kategorie si slibujeme, že k nám přitáhne opravdovou špičku v horském běhu. Celosvětový trend je neúprosný a kategorie dvojic je pro mnohé špičkové sportovce limitující. Ne každý má k sobě stejného parťáka a mnozí špičkoví atleti B7 neabsolvovali jen proto, že nechtěli jít ve dvojici, nebo nikoho k sobě neměli,“ vysvětlil Libor Uher s tím, že nová kategorie bude mít přísná kvalifikační kritéria.

Po zdolání úvodního výšlapu na Velký Javorový pokračovalo početné startovní pole vstříc dalším sestupům a výstupům. Dvacet minut po páteční půlnoci vedoucí běžci dorazili k občerstvení na Morávce. Na trase organizátoři připravili několik občerstvovacích stanic, včetně Helax Fun zóny ve Wood Aréně v Ostravici.

Sdílení jízdních kol v Ostravě.
Půjčení snadno a rychle. Město otestuje sdílení kol