„Nejvíce jdou na odbyt klobásky a naše krkovice plněné sušenými rajčaty a švestkami,“ znělo z Farmářského obchůdku Lutena. Ten dovezl do Frýdku-Místku i vlastní pivo. Stálicemi trhů, které vstoupily už do třinácté sezony, jsou domácí producenti ovocného vína Rybízák. K ochutnání nabízeli sladké rybízové, angreštové i meruňkové.

„Praváky, suchohříbky, křemenáče, kozáky, sinoly,“ jmenoval o kousek dál prodejce sušených hříbků svůj sortriment. Nasbíraný byl vlastnoručně ve slovenských lesích a opatřený certifikátem, že jde o houby jedlé a kvalitní. Naproti se doslova zaprášilo po domácích koláčcích z pekárny Karla – Hanka. Totéž se dalo říci o řemeslném chlebu, frgálech, sýrech či zabijačkových dobrotách.

„Trhy měly být dříve, tento rok začaly nějak pozdě, prodávat jsme mohli dříve. Jdou dobře bylinky, ale jejich čas je v dubnu, už přitom máme květen,“ nechali se slyšel prodejci z ostravského zahradnictví, jehož nabídka zahrnovala i šantu pro kočičí miláčky. Vedle oceňovali zákazníci český česnek nebo brambory od zemědělců z nedalekých Chlebovic.

„Pro letošní sezonu jsme připravili jedenáct čtvrtečních termínů. Trhy zakončíme v sobotu 11. listopadu oblíbenou zabijačkou,“ řekl náměstek frýdeckomísteckého primátora Jakub Míček. Beskydské farmářské jarmarky se uskuteční ještě 25. května, 8. a 22 června, 20. července, 3., 17. a 31. srpna, 14. září a 12. a 26. října. Prodejní doba na Náměstí Svobody v Místku je od 8 do 16 hodin.