„Vytvoření společné publikace o třech obcích je nejspíše vzácnost, ale naše vesnice jsou historicky tak propojeny, že jiná cesta prostě není možná,“ nechala se slyšet Eva Tořová, starostka Starých Hamrů.

Dílo přírodovědců Miroslava Hůrky a Bohumíra Lojkáska, historiků Lenky Novákové a Davida Pindura, etnografa a historika Jiřího Langera a vydavatele publikací s beskydskou tématikou Henryka Wawreczky je výsledkem pětileté práce.

Záchrana paraglidisty v Beskydech.
Paraglidista se zranil v Beskydech, na pomoc čekal ve srázu

„I pro autorský kolektiv bylo pojetí knihy také velmi netypické. Vzali to však jako velkou výzvu, k jejímuž naplnění potřebovali více času i prostoru – více stránek,“ popsala starostka Eva Tořová. Míní, že tvůrci splnili zadání na výbornou,

„Rozhodně bychom si ji měli přečíst všichni, včetně našich dětí, vnoučat a dalších generací, protože člověk by ve svém vlastním zájmu měl dobře znát historii své obce, místa odkud pochází, kde má své kořeny,“ vzkazuje Tomáš Kubačák, starosta Bílé. Poukázal přitom na usilovnou práci autorů při hledání v archivech, pátrání po historických informacích, ikonografii i jiných materiálech.