Průměrná cena brambor necelých 24 korun za kilogram v dubnu vzrostla podle Českého statistického úřadu proti minulému roku o více než 9 korun. Výrazný cenový růst brambor má za následek suché a teplé počasí v minulém roce. „Naše farma prodává pouze letošní sklizeň, loňská už není, brambory prodáváme za 22 korun za kilogram,“ uvedl Kamil Kublák, majitel farmy z Fryčovic. Lidé si často vybírají právě lokální zemědělce, kteří nabízí produkt vypěstovaný v jejich regionu bez chemických postřiků. Brambory od zemědělců jsou menší a třeba i méně vzhledné, než jaké nalezneme v obchodních řetězcích, ale chuťově i kvalitativně bývají výrazně lepší.

Chlebovické brambory se prodávají celoročně, aktuální cena loňských brambor přímo od pěstitele je 15 korun za kilogram. „Stát nás v produkci příliš nepodporuje, na jaře 2018 se dovážely brambory z Německa za 2,20 koruny za kilogram, to je pro regionální pěstitele nedosažitelná cena,“ uvedl Libor Janečka, rolník z Chlebovic. Místní pěstitelé se shodují, že úroda je sice menší než v loni, ale nijak výrazně. Extrémní sucha v loňském roce ovlivnily především trh brambor z dovozu, kterých je v obchodech nejvíce a to má za následek růst cen. Regionální zemědělci se shodují na tom, že kdo hledá kvalitu a chuť, hypermarketům se raději vyhne.