Ve světě knížek se Jan S. Kukuczka z Frýdku-Místku pohyboval už jako dítě. Proto bylo jen otázkou času, kdy se mu knihy stanou nejen koníčkem, ale i povoláním. Jan S. Kukuczka je knihařem.

Království knihaře Jana S. Kukuczky, který se věnuje i paspartování, naleznete v budově Hutního projektu v Místku. „Už v dětství jsem hodně četl. Otec měl velkou knihovnu a já jsem byl obklopen knihami. Vlastně jsem buď ležel v knihách, nebo modeloval. Tím jsem získal i zručnost, protože nejsem vyučený knihařem,“ prozradil Kukuczka, kterého ovlivňovaly i návštěvy strýce faráře českobratrské církve husitské. „U něj mě vždy fascinovala knihovna s několika tisíci svazky knih. Strejda si kdysi založil i samizdatové vydavatelství, ve kterém vydal na dvě stovky titulů. Jako dítě jsem tak získával přehled i o této literatuře,“ upřesnil knihař, který je vyučen mechanikem a opravářem pro stroje a zařízení. Tato profese se mu hodí i nyní, protože si sám dokáže udržovat i seřídit stroje.

Kukuczka nejdříve pracoval na dílně v továrně, ale postupem času chtěl dělat něco, co by ho živilo a bavilo zároveň. „Manželka se dostala do knihařské dílny, která sídlila na průmyslovce v Místku. Já jsem tam začal také docházet s tím, že jsem tuto práci pozoroval a postupně i pomáhal, až mě majitel zaměstnal. Po jeho úmrtí jsem s manželkou uvažoval, jak dál a nakonec jsem se rozhodl, že začnu podnikat. To bylo v dubnu 1998,“ řekl knihař, který nejdříve dělal paspartování a postupně začal také vázat knihy. Nyní už má svou stálou klientelu.

„Knihy šiji ručně, pak je musím zaklížit, nechat oschnout, oříznout a následně vložit do obalu, ten je tvořen knihařskou lepenkou a obalovým materiálem a dám do lisu. Konečná podoba knihy vždy záleží na přání zákazníka,“ prozradil knihař. Ten se kladně dívá i na stále populárnější knížky namluvené na CD. „Neberu to jako konkurenci klasickým knížkám. Mnozí se alespoň tímto způsobem seznámí s literaturou, když se jim knížky nechce číst, nebo je nemohou číst, což je případ slepých a špatně vidících lidí,“ uzavřel Kukuczka. (mach)

Knihovník: Prodej knih šel trochu dolů

Celosvětová finanční krize se mírně dotkla i Knihkupectví Lev Bílek ve Frýdku-Místku. „Pokud například porovnám prodejnost knih za letošní leden s tím loňským, určitý pokles jsme zaznamenali. Na druhou stranu před vánočními svátky jsme si na nezájem zákazníků vůbec nemohli stěžovat. A jak to bude vypadat za celý rok, je ještě hodně brzo předvídat,“ zamyslel se ve čtvrtek odpoledne jednatel Knihkupectví Lev Bílek ve Frýdku-Místku Leoš Bílek, který obchod na podloubí u místeckého náměstí Svobody se svými bratry znovuotevřel v roce 1992.

Podle něj se ale hodně očekávaná kniha dobře prodá i v období, kdy mají mnozí takzvaně hlouběji do kapsy. „Toho jsme si už všimli poté, co vyšel poslední díl knihy Harry Potter. Tohoto titulu jsme prodali přes čtyři sta kusů. Pomohlo nám i to, že ne všude se mohla prodávat,“ uvedl Leoš Bílek, jenž dále dodal, že značnou výhodou jejich knihkupectví je mimo jiné i to, že se také specializují na odbornou literaturu.
„Můžeme nabídnout i velký výběr literatury pro děti. Máme i oddělení levných knih, kde se dají některé věci pořídit už od dvaceti korun. Prodáváme i hudební nosiče a noty. Kromě toho provozujeme papírnictví a galerii,“ vyjmenoval další aktivity Leoš Bílek, který se tím pádem o další existenci obchodu moc obávat nemusí. (sru)

Vést obecní knihovnu je pro ženu koníčkem

Historie půjčování knih v Janovicích má už více než stopadesátiletou tradici. První knihy se tu půjčovaly už v roce 1866. Ani v současné době místní lidé na svou knihovnu nedají dopustit.

„Jsem ráda, že tu máme takovou dobrou knihovnu. Sama si už knížky skoro nekupuji, protože je už nemám kam dávat a navíc jsou strašně drahé. Chodím ale pravidelně do knihovny, naše knihovnice je opravdu výborná, ví co čtu a vždycky mi dobře poradí,“ chválila návštěvnice knihovny a bývalá janovická učitelka Jiřina Nálepová. „Máme zapsaných 144 čtenářů, z toho je asi jedna třetina dětí,“ pověděla janovická knihovnice Taťána Němcová. „V knihovně máme kolem sedmi a půl tisíce titulů. Za loňský rok přišlo 973 návštěvníků a půjčili si skoro devět tisíc knih,“ pověděla. Lidé tu nejvíce čtou detektivky a harlekýnky. Oproti předchozím rokům tu však výrazně ubylo lidí, kteří do zdejší knihovny přicházeli na internet, který tu pro místní funguje zdarma. „Za loňský rok na internet přišlo jen asi patnáct lidí,“ prozradila knihovnice. „Je to asi tím, že už všichni mají internet doma nebo v práci a je i ve zdejší škole,“ míní.

Janovická knihovna má otevřeno jen dvě odpoledne v týdnu a Taťána Němcová knihovnu vede ve svém volném čase. „Práce v knihovně je pro mě koníčkem. Dělám to opravdu ráda. Mohu být v kontaktu s lidmi a sama také ráda čtu, takže si hned půjčuji knihy i pro sebe,“ svěřila se knihovnice. (jr)


Akce v Městské knihovně Třinec
datum / název akce / komu je akce určena
2. až 31. 3. / Velký knižní bazar – výprodej vyřazených knih (vždy v úterý a čtvrtek 9 až 18 hodin)xxpro dospělé
3. a 4. 3. / Jarní prázdniny v knihovně - Veselý program Poznej, co dokážeš / pro děti
5. 3. / Bob a Bobek na cestách / soutěžní dopoledne pro děti
9. 3. / Výtvarná dílna - Magnetky z moosgummi / pro děti
9. až 15. 3. / Týden čtení / pro všechny
10. 3. / Vlajka pro Tibet - 50. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci / pro dospělé
17. 3. / přednáška o Budhismu / pro dospělé
17. a 18. 3. / pasování prvňáčků na čtenáře / pro děti
19. 3. / Bylinkový den / pro dospělé
23. 3. / výtvarná dílna - Twist art (seznámení s moderní výtvarnou technikou) / pro děti
23. až 29. 3. / týden elektronických informací – prezentace nových informačních zdrojů v knihovně / pro všechny
24. 3. / autorské čtení mladé české spisovatelky Kláry Janečkové - 18 hodin / pro všechny
31. 3. / setkání se spisovatelkou Lucií Seifertovou / pro děti
31. 3. / tvořivá dílna - Veselé květináče - výroba jarních doplňků / pro dospělé
Akce v Městské knihovně Místek
/ datum / čas / název akce
/ 6. 3. / 17 až 19 / Miroslav Lysek: Beskydy - 24 hodin
/ 12. 3. / 18 až 20 / festival pro Tibet
/ 17. 3. / 18 až 20 / festival pro Tibet
/ 19. 3. / 18 až 20 / Irsko - diashow Petra Plačka
/ 20. 3. / 18 až 20 / poezie - její život, její osud