„Mohu potvrdit, že nyní máme kvůli tomu mnohem více výjezdů. Průměrně jich je v Moravskoslezském kraji až dvacet za den. Profesionální hasiči ovšem vyjíždějí pouze na budovy ve veřejném zájmu, jako jsou například školy a školky, radnice, policejní služebny, divadla a domovy pro seniory. Na jiných budovách zasahují pouze v případě bezprostředního ohrožení chodců," potvrdil tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. „Pro soukromé majitele a uživatele budov máme již několik let připraven seznam firem na shazování sněhu a ledu, které jsou zveřejněny na stránkách www.hzsmsk.cz. Dnes už je jich celkem čtyřiaosmdesát a jsou tříděny podle okresů," upřesnil Petr Kůdela.

Deník ve středu oslovil několik náhodně vybraných chodců a zeptal se jich, jestli se cítí být kvůli padajícím rampouchům ohroženi. „Abych řekl pravdu, už jsem na to několikrát myslel, že by rampouch mohl na mě spadnout. Z toho důvodu raději chodím vždy s dostatečným odstupem od jakýchkoliv budov, aby to na mě takzvaně nežuchlo. Úrazy jsou to potom nejen zbytečné, ale i nebezpečné. Vždyť takový těžký rampouch může klidně i někoho zabít, když spadne přímo na hlavu," zamyslel se J. S. z Frýdku-Místku.

„Už jsem byla svědkem toho, jak masa zledovatělého sněhu spadla těsně před kočárek, ve kterém bylo malé dítě. Ta maminka byla z toho úplně v šoku, čemuž se ani nedivím. Nechybělo moc a mohlo to mít fatální následky," upřesnila P. M. z Frýdku-Místku.

„Při současné oblevě si dávám pozor, když jdu kolem vysokých budov, aby na mě něco ze střechy nespadlo. Zodpovědnější by určitě měli být majitelé," uzavřela Marie Musilová z Frýdku-Místku.