„S manželem na Bystřický máj pravidelně nechodíme, ale občas tady zajdeme. Dnes jsme si udělali pěknou procházku," shrnula Helena Neumannová. Byla zvědavá hlavně na to, jak si povedou místní hasiči. „Mají tu soutěž, přišla jsem je povzbudit, budu jim fandit," dodala žena z Bystřice.

Její manžel Miroslav prozradil, že členem hasičského družstva je i synovec. Navíc si chtěl poslechnout hezkou muziku. „Přišli jsme se trochu pobavit, zajít mezi lidi. Člověk tady potká i známé," pravil Miroslav Neumann.

Přišli i manželé Szlaurovi. „Chodíme každým rokem. Dcera tady vystupuje s místními mažoretkami," vysvětlil Tomáš Szlaur. „Vyzkoušíme i místní speciality," poznamenala jeho manželka Jana.

To čtyřicátník René Trombík zamířil na akci po delší době. „Určitě bych tady chtěl potkat kamarády. Já jsem se po patnácti letech vrátil do Třince, žil jsem jinde," uvedl muž, jenž na oslavy přišel s dcerou. U vedlejšího stolu se dobře bavila i Soňa Kantorová, na akci zamířila s dcerou a tchyní. V areálu znala řadu lidí. „Tady se vesměs všichni známe," potvrdila.

O občerstvení se postaraly místní spolky. Honební společenstvo Loučka-Bystřice nabízelo alkohol i uzenou klobásu. Janusz Martynek naznačil, že utržená částka sice není až tak významná, ale spolek se chce zejména prezentovat. „Jde také o to, že jsme chtěli vyjít vstříc pořadatelům," konstatoval.

Tradičně veselo bylo ve stánku SRPŠ, které funguje při mateřské škole. Lidé si zde mohli koupit třeba langoše nebo „XXL bůček".

„Víceméně je stálá parta rodičů, která se domluví a má tady stánek. Určitě je na ně spoleh," smála se Jana Malá, která takto vypomáhala třetím rokem. „Děláme to pro děti," doplnila.

Obrovský úspěch měly v sobotu odpoledne místní mažoretky. Jejich trenérka, která za nimi od loňska jezdí až z Karviné, před vystoupením naznačila, že jejím úkolem je vytvořit profesionální tým. Mladé mažoretky k tomu mají opravdu nakročeno – z posledních 23 akcí si odvezly hned patnáct medailí. V nejbližších dnech je čeká důležité republikové mistrovství ve Valticích, které je může k vysněnému cíli přiblížit.