Starosta Smilovic Miroslav Nogol včera Deníku zopakoval, že on sám se o ubytování Iráčanů dozvěděl minulé pondělí. „Bral jsem to tak, že to bylo dříve ujednané ve vládě nepočítal jsem, že kolem toho nastane takový rozruch. A v pondělí začalo peklo," uvedl starosta s tím, že samotného jednání zastupitelstva se zúčastnila spousta lidí, kteří nebyli z obce. „Asi aby naše lidi pobouřili. Byl jsem z toho zklamaný. V neděli po obci údajně chodili nějací mladí lidé a verbovali občany, aby byli proti tomu," doplnil starosta a zdůraznil, že Smilovickým často říká, že pobyt uprchlíků je pouze na několik týdnů.

Některým iráčtí křesťané nevadí

Část návštěvníků mimořádného zastupitelstva dokonce skandovala, že uprchlíky v obci nechce. V diskuzi ale zazněly i opačné názory například Petr Tomeczek, který žije vedle střediska Křesťanského společenství Karmel, obavy nemá. Strach je podle něj způsobený společenským klimatem, navíc lidé nerozlišují mezi křesťany a muslimy. „Myslím si, že ty emoce jsou úplně zbytečné," prohlásil Tomeczek.

O běžence se po jejich příjezdu budou starat pracovníci Slezské diakonie. Podle mluvčí organizace Lenky Waszutové o situaci ve Smilovicích včera jednali se zástupci Nadačního fondu Generace 21. Ta přesídlení 153 uprchlíků, které schválila minulý rok v prosinci vláda, organizuje a financuje. Do Prahy by jich v pátek mělo přiletět asi čtyřicet část z nich bude ubytovaná v Brně, asi devět lidí poputuje do Smilovic. K nim se připojí také jedna pětičlenná rodina, která už nyní žije v rekreačním středisku Okrouhlík u Jihlavy.

Další dorazí za několik týdnů

„V následujících týdnech pak do Smilovic přijede další část iráckých křesťanů, kterých by celkem mělo být na severu Moravy přibližně třicet," uvedl dříve mluvčí Generace 21 Martin Frýdl. Když Deník včera Smilovice navštívil, bylo znát, že křesťanští uprchlíci jsou v obci tématem číslo jedna. „Nebylo to projednáno s občany, byl to docela velký podraz. Kdyby tam byla záruka, že ti lidé jsou identifikovaní, to znamená, že je jasné, kde se narodili a že jsou skuteční křesťané, nemáme problém," řekl Miroslav Kokeš, který žije v tamní části Rakovec. Podle informací Generace 21 však byli lidé, které fond pro přesídlení vybral, už před odletem do Česka prověření bezpečnostními prověrkami českých tajných služeb a absolvovali pohovory s českými státními orgány.

S ubytováním nesouhlasí také G. K. ze Smilovic, který si nepřál zveřejnit celé jméno a příjmení. Jeho rodiče poblíž střediska žijí. „Je to velký bordel, nikdo se nás neptal, jednali bez nás. Byl jsem včera na té schůzi, která byla totální fraška," řekl muž. Činnost Karmelu mu vadí i bez uprchlíků, a to o prázdninách. „Kapely tady v létě vyhrávají do desíti či jedenácti hodin. Je tady tolik lidí a aut, že není možné projet, nikdo to neřeší," postěžoval si včera Deníku G. K.