Také ve frýdecko-místeckém regionu se našlo několik starostů, kteří ve svých kancelářích ze zdí sundali portrét prezidenta Václava Klause. Vyjadřují tím svůj nesouhlas s rozsahem amnestie.

Starostka Bašky Irena Babicová redakci stručně sdělila, že „rovněž obec Baška se připojila k protestu proti vyhlášené amnestii sundáním portrétu pana prezidenta Václava Klause."

Volná skoba zůstala i v pracovně třinecké starostky Věry Palkovské. Ta ale zdůraznila, že se k žádné výzvě nepřipojila. „Je to mé osobní rozhodnutí a můj osobní postoj. K žádné iniciativě se nepřipojuji, žádná doporučení nikomu nedávám. Není to nic dehonestujícího, ale prostě portrét v mé kanceláři nebude," uvedla starostka s tím, že nesouhlasí s amnestií „v této šíři", a to hlavně u neuzavřených ekonomických kauz.

Prezidentovu podobiznu v minulých dnech odstranil i starosta Hrádku Robert Borski. „K tomuto kroku jsem se chystal už dávno," prohlásil. Portrét Václava Klause už nevisí ani v kanceláři Jana Konečného, který stojí v čele sousedního Nýdku. „Je to projev nesouhlasu s amnestií, mělo to být v jiném měřítku. Já jsem se pana prezidenta vždy zastával, ale tohle rozhodnutí se mi zdá jako nepřiměřené," řekl Deníku.

Jsou ovšem kanceláře, kde prezidentova podobizna nikdy nevisela. „Já Klause na zdi nemám a neměl ho už ani můj předchůdce," poznamenal například starosta Žabně David Hejneš.

„Můj prezident byl Havel, Klaus v žádném případě. U pana Klause jsem si tím naprosto jistý – v mé kanceláři jeho obraz nikdy nevisel," pravil doslova starosta Jablunkova Petr Sagitarius s tím, že s tímto svým názorem se nikdy netajil. A naznačil, že svůj pohled na Václava Klause nezměnil ani po Novém roce. „Jeho amnestie je něco, co naprosto překračuje nejen soudnost, ale i spravedlnost a morálku," tvrdí Petr Sagitarius.

Více se dočtete ve čtvrtečním vydání Frýdecko-místeckého a třineckého deníku.