„V těchto projektech jsme se zaměřili na autobusové spoje s nízkou frekvencí cestujících. Cílem bylo optimálně propojit obce a města a autobusy navázat na vlaky. A zároveň co možná nejvíce ušetřit," konstatoval náměstek hejtmana pro dopravu a životní prostředí Daniel Havlík. Všechny změny v dopravě, které začnou platit 15. prosince, byly podle něj předem projednány s představiteli dotčených obcí. „Byly zpracovány na základě územního členění jednotlivých měst a obcí, jejich demografických poměrů, přepravních proudů s vazbou na Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS a s ohledem na zachování garantovaných bezbariérových spojů," upřesnil Daniel Havlík.

Nevyužívané spoje se mnohde sloučí

Změny se projeví zejména u dopravce ČSAD Frýdek-Místek. Například spojení mezi Havířovem a Frýdkem-Místkem plně přechází pod linky právě této společnosti. Upraví se i spojení mezi Morávkou, Frýdkem-Místkem a Ostravou. Změny spočívají ve sloučení málo využitých spojů, podstatná je následná návaznost na přípojné linky v přestupních uzlech. Pro cestující vzniká nový přestupní uzel v autobusové zastávce u restaurace Maryčka ve Vyšních Lhotách.

Se sloučením původních tří linek do jedné musí kvůli malé vytíženosti počítat i cestující na trase mezi Krásnou a Frýdkem-Místkem. „Osobně autobusem moc nejezdím, ale vím, že spousta z nich jezdí poloprázdná. V tomto ohledu asi nejsou úpravy linek špatná věc. Na druhé straně jsou zase některé autobusy přeplněné," řekl v ulicích Frýdku-Místku Martin Petrek.

Další úpravy postihnou například i spojení mezi Bílou či Kozlovicemi a Frýdkem-Místkem. Kraj počítá s tím, že úprava některých linek zvýší turistický ruch v Čeladné a okolí. K zásadním změnám dochází také na trase mezi Baškou a Frýdkem-Místkem. Nejen do Bašky, ale i do Staříče, Paskova, Žabně, Starého Města a Janovic totiž bude nově zajíždět frýdecko-místecká městská hromadná doprava. Kvůli tomu se zruší některé linkové autobusy.

„Hlavně pro děti to má cenu. Jinak podle mě lidé zatím moc autobusy nejezdili, většina spoléhala na auto. Možná se to teď změní," poznamenala k rozšíření MHD Markéta Kulhánková z Bašky.