Silničáři zažili první výraznější pohotovost. Problémy nastaly hlavně v pondělí v Mostech u Jablunkova a Bílé, kde uvízly čtyři kamiony. Kvůli mrazu měly co dělat také frýdecko-místecké technické služby. Krátká vánice, která zasáhla celý region, vyhnala silničáře do ulic.

„Zasahovali jsme na všech úsecích, krátká vánice postihla území Frýdku-Místku, Jablunkova a Bílé. Na všech cestách se jezdilo," potvrdil Deníku následně Vladimír Mazáč, vedoucí provozního úseku frýdecko-místeckého střediska krajských silničářů.

Drobné sněžení a ledovka poté komplikovaly život řidičům na cestách směrem na česko-slovenskou hranici. V Bílé zapadly čtyři kamiony v každoročně problematickém úseku, policie tam musela dopravu řídit kyvadlově. V Mostech u Jablunkova byla silnice dokonce na hodinu uzavřená, po zásahu silničářů ale vozidla mohla dále projíždět.

Chemický posyp

Letos by se měla situace v lokalitě Mostů u Jablunkova zlepšit, silničáři totiž budou cesty premiérově ošetřovat chemickým posypem, nikoli inertním jako v posledních letech.

Vladimír Mazáč potvrdil, že se to týká silnice druhé třídy číslo 474 a cesty s označením 01179 ve směru na jablunkovské Šance.

Pohotovost měly od pondělních ranních hodin také frýdecko-místecké technické služby, které se starají o cesty ve správě města. Předseda představenstva městské firmy Jaromír Kohut řekl, že problémy nenastaly paradoxně v době krátké pondělní vánice, ale už ráno.

„Údržbu jsme zahájili v pondělí brzy ráno. Chlapi přišli na směnu kolem šesté, město se preventivně sypalo chemickým posypem," řekl Jaromír Kohut. Doplnil, že zajímavá situace nastala v okrajových částech Frýdku-Místku například v Chlebovicích a v Zelinkovicích.

Tam, kde se tvořilo náledí, použili prachovníci technický služeb chemický posyp.

Související článek: Ledovka a sněžení komplikují sjízdnost na Frýdecko-Místecku