„Chata se historicky vytápí teplovodním ústředním vytápěním, jehož zdrojem je litinový kotel na tuhá paliva. To není moc šetrné k životnímu prostředí a už dlouho plánujeme, že s tím něco uděláme. Teď máme příležitost díky Nadaci ČEZ a lidem, kteří by nás chtěli podpořit svým pohybem,“ říká správce chaty Martin Stiller.

Ostravští strážníci mimo jiné kontrolují, zda lidé dodržují nařízení o zakrývání úst a nosu.
Kontroly roušek. Hříšníků jsou desítky, jeden dokonce plival přímo v obchodě


Zatím do 1. dubna má chata Prašivá zavřeno, pro občasné turisty má však alespoň otevřený výdejní automat, kde si mohou lidé dát nápoj či lehčí sladké i slané občerstvení. „Je skvělé, že chodíváte sami či maximálně v rodinách a neshlukujete se s dalšími. Budeme rádi, když v toto složité období se občas zastavíte u nás na Prašivé a podpoříte zavřenou chatu alespoň návštěvou s použitím našeho samoobslužného automatu. Všem, kteří to již učinili, mockrát děkujeme a vaší podpory si moc vážíme,“ děkuje Martin Stiller těm, kteří se chovají i v období krize ohleduplně i na horách.

Ostrava-Hrabová, předměstí vesnického charakteru i průmyslová zóna, březen 2020.
PODÍVEJTE SE: Ostrava-Hrabová: Lidé si pomáhají a myslí i na své živnostníky


Projekt „Ekologické vytápění na chatě Prašivá“ byl v tvrdé konkurenci vybrán do grantové výzvy „Pomáhej pohybem“ od firmy ČEZ. KČT mohou lidé pomoci, pokud budou mít při jakémkoliv pohybu, přičemž kromě běhání nebo cyklistiky může jít třeba o chůzi s kočárkem, aerobic nebo posilování, na mobilu zapnutou aplikaci EPP – Pomáhej pohybem a na ní vysportované body pak prostřednictvím aplikace darovat Prašivé. Chata bojuje o celkových 70 tisíc.

Pivo. Ilustrační foto.
Regionální minipivovary trpí a omezují výrobu. Budou pivo vylévat?


Snahou KČT Beskydy je nabídnout zázemí pro veřejnost včetně ubytování za přijatelných cenových podmínek. „Všem lidem přejeme krásné slunečné dny, užívejte volna, dodržujte prosím bezpečnostní opatření a hlavně podporujte imunitu pohybem a dobrou náladou,“ doplňuje Stiller.