Celý areál pro tento den přítomným nabízel ukázky lidových řemesel, když své umění předváděli kovář, šindelář, výrobce krpců, dráteníci, ale k vidění byla i ukázka výroby ovčího sýru. „Tímto jarmarkem chceme lidem ukázat právě řemeslnou práci, která v dnešní době již k vidění moc není. Přítomní ták například vidí, jak se vyráběl šindel, který se kdysi běžně používal jako střešní krytina,“ prozradil provozovatel chaty Studeničné Josef Wawrzacz s tím, že kováři zase ukázali, jak se vyráběly běžné věci pro dávnou dobou, kterými byly například motyky a různé háčky k povozům.

„Je zajímavé vidět tyto lidi při práci. Na člověka tak trošku dýchne historie, kterou známe většinou jen ze starých filmů,“ zamyslel se jednadvacetiletý Martin z Jablunkova.

Na Studeničné nechyběly ani živé ovce, aby návštěvníci mohli vidět jejich stříhání, kterak je prováděli naši předkové. „Pochopitelně nechybí ani ochutnávka ovčích sýrů,“ doplnil Wawrzacz. Hned od dopoledních hodin se o hudební doprovod starala muzika Javorový a ještě před polednem se našly taneční páry, které zamířily na parket.

Dalším lákadlem byly na Studeničné zabíjačkové hody, když se servírovaly jelítka, jitrnice, kolena a místní specialita „bachora“ – tlustá střeva. „Vepřové bachora se plnily třenými bramborami a škvarkami. To se pak peklo. Toto jídlo bylo nenáročné na peníze, a protože vesměs každý choval prase, měl špek a brambory, tak se pekly bachora,“ upřesnil Wawrzacz. Kdo neměl chuť na zabíjačku, mohl si dopřát domácích klobás a dančího guláše. Myšleno bylo v sobotu také na děti, které se mohly těšit s koníků, ale také se bavit s klaunem Hopsalínem.