„Před dvěma roky jsme platili z rekreační chalupy daň pět set korun. Následně nám místní obecní úřad zvedl daň na pětinásobek – tady na 2 500 korun. Tato částka však byla pro místní zastupitele asi stále nízká, takže proto ji v následujícím období opět zvýšili na současných 5 500 korun. Během dvou let nám obec zvýšila daň o pět tisíc korun,“ kritizoval Jiří Maršál, který má na chatu na Čeladné.

Starousedlíkům obec polovinu vrací

Jak dále dodal, chatařům se také nelíbí další skutečnost, že tato daň není platná pro všechny obyvatele Čeladné. „Místním starousedlíkům obec polovinu vrací. Po dotazu na obecním úřadu nám bylo sděleno, ať se přihlásíme nastálo - a bude nám daň taktéž vrácena. Proto máme pocit, že se jedná o diskriminaci určité části obyvatel,“ rozčiloval se Jiří Maršál, jehož nemovitost se nachází v oblasti Žár, kde není ani silnice, kanalizace, vodovod a plyn.

„Rád bych proto věděl, za co platíme tak vysokou daň? Snad jen za to, že se naše nemovitosti nachází na území Čeladné. Částku, kterou nám obec vyměřila, neplatí občané ani v Ostravě. Takové částky se nevybírají ani v jiných městech, kde je kanalizace, voda, plyn a příjezdová komunikace,“ pozastavil se Maršál.

Dalším nespokojeným chatařem je Eduard Ryška z Ostravy. „Ta daň je strašně vysoká a nespravedlivá. Ještě před několika roky jsem platil 504 korun, nyní mě to dělá 4 200 korun. I když mi padesát procent za údržbu nemovitostí vracejí, stejně se mě to zdá nepřiměřené a předražené. A to kromě elektřiny v chatě nemám vůbec nic,“ zlobil se Ryška, podle jehož odhadu se v obci může nacházet až 1 000 chat.

Navýšení o desetinásobek

Mezi chalupáři jsou dokonce i takoví, kterým se daň zvedla desetkrát. „Z původních šesti set už asi tři roky platím šest tisíc korun, což považuji za zlodějinu. Přitom příjezdová cest je v katastrofálním stavu. Platím jako mourovatý. Pro někoho ta daň nemusí být vysoká, protože má vysoký plat, jenže já pobírám poměrně nízký důchod, takže to pro mě není nezanedbatelná částka,“ pozastavoval se šestasedmdesátiletý Oldřich Holub, který se přitom podílel na zvelebení obce tím, že vysadil sedm tisíc stromků.

Místostarostka Čeladné Věra Golová naopak tvrdí, že obec chataře daněmi neodírá. „V roce 2008 jsme jen využili zákona a koeficient za daň z nemovitosti zvedli na pětinásobek. To je pravda. Takže ve zvýšené výměře je poprvé už platili v roce 2009. Druhé zvýšení šlo ale absolutně mimo obec, souviselo s Janotovým balíčkem, takže se skutečně v některých případech mohlo stát, že se nějakému chataři zvýšila daň z nemovitosti na desetinásobek. Proto jsme u některých případů zavedli kompenzaci. Snížili jsme například poplatek za odpady na polovinu, lidé nad šedesát let jsou od poplatku osvobozeni zcela,“ dodala místostarostka Golová.

Majitelé chat s tímto vyjádřením spokojeni nejsou. „Obec na naše připomínky prostě neslyší. Protože těch nespokojených je tedy většina, je možné, že sepíšeme petici, abychom se nějak bránili. Vedení obce jde jen na ruku těm zbohatlíkům, milionářům a podnikatelům, kterým dělají asfaltové cesty až do obýváku,“ poukázal chatař Ryška.