Proto záchranáři znovu důrazně varují před následky. Bezbarvý oxid uhelnatý je totiž zrádný tím, že je bez chuti a zápachu, takže je prakticky nemožné ho lidskými smysly včas zjistit.

„Dokáže velice rychle způsobit bezvědomí s možností trvalého poškození zdraví nebo až smrti. Jeho vazba na krevní hemoglobin je asi 250krát silnější než vazba kyslíku, takže stačí malé množství oxidu uhelnatého v místnosti k tomu, aby nastala těžká otrava. Zabránit vzniku nebezpečného plynu lze důslednou péčí o čistotu a funkčnost zařízení tedy kotle a komínu. Účinně varovat před nebezpečím otravy pak dokáží speciální senzory a čidla, která lze po zakoupení ve specializovaných obchodech umístit v domácnosti," doporučoval tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Bystřický servisní technik plynových spotřebičů Antonín Szkandera Deníku řekl, že majitelé karmy musí dbát i na větrání. Dříve přirozený přísun vzduchu zajišťovala netěsnící okna, u plastových oken je nutné mít otevřenou mikroventilaci. „Majitelé karmy musí zajistit dostatečný přívod vzduchu z venkovních prostor a pravidelnou údržbu vyčištění jak hořáků, tak spalovací komory. Je to práce vždy minimálně na hodinu a půl," sdělil technik s tím, že zákazník by se měl řídit návodem výrobce, který uvádí nutnost údržby jednou ročně. „Když se při měření zjistí, že komín špatně táhne, je třeba čistit co půl roku, někdy dokonce častěji," uvedl Szkandera. Lidé na to ovšem často nedbají, technika volají po dvou, pěti až deseti letech.

Otrava může vzniknout, když se karma zaneřádí a znečistí, kvůli čemuž vznikne špatné spalování. „Spaliny pak nejdou do odtahu, ale začnou se šířit do prostoru. Když je ta koncentrace vysoká, člověku se stačí nadechnout dvakrát, a už ho vezou," vysvětlil servisní technik a zdůraznil, že údržbu by měl provádět člověk vyškolený firmou, která spotřebič uvedla na trh. „Laická osoba by na to neměla sahat, vždy by to měl dělat vyškolený technik s platnými zkouškami," uzavřel technik.

Plyn zabíjel v koupelně

Velká tragédie postihla 1. ledna jednu rodinu v Brušperku. Třináctiletou dívku usmrtil v koupelně plyn, který unikal z karmy. Zdravotníci museli ošetřit v domě ještě další tři děti dívky ve věku čtyř a sedmi let, nadýchal se i dvanáctiletý chlapec. „U všech byly zjevné příznaky zasažení oxidem uhelnatým bolesti hlavy, nevolnosti nebo zvracení. Děti byly při vědomí a jejich stav středně závažný. Po poskytnutí první lékařské pomoci byly transportovány na dětské oddělení frýdecko-místecké nemocnice," připomenul Lukáš Humpl s tím, že další případ se stal uplynulý víkend ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde se dvě osoby ve věku 39 a 37 let přiotrávily oxidem uhelnatým v souvislosti s topením v krbu.