Pokud nedojde ke změně chystané vyhlášky ministerstva zdravotnictví, která navazuje na takzvaný protikuřácký zákon, mohlo by od 1. listopadu dojít ke zrušení některých záchytek, například v Karviné nebo v Opavě.

„Na změnu legislativy, respektive změkčení tohoto nepovedeného přílepku zákona, čekají všechny kraje. Komise pro zdravotnictví při Asociaci krajů České republiky vyzvala vládu, aby tento problém řešila. Pokud k úpravě nedojde, stávající prostory v Opavě a Karviné budou muset být uzavřeny, a to bez náhrady,“ potvrdil aktuálně náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Vyhláška se řeší již od konce loňského roku. Konec těchto zařízení by nenastal jen v našem kraji, ale po celé České republice.

Protialkoholní záchytná stanice ve Frýdku-Místku by se tak stala jednou ze dvou, které by v kraji zůstaly. Další by fungovala v Ostravě.

Čísla by tak vzrostla ještě víc, než je tomu doteď.

„V roce 2017 jsme na protialkoholní záchytné stanici v Nemocnici ve Frýdku-Místku evidovali 1567 záchytů, což je přibližně o pět procent více než v předchozím roce. To bylo záchytů celkem 1493. Za poslední dva roky se počet osob přijatých na PAZS mírně zvýšil. Vzrostl také počet žen, ze 196 v roce 2016 na 240 v roce 2017. Oproti loňskému roku přibylo také mladistvých, celkem 44 ve srovnání s 21 osobami v roce 2016,“ řekla mluvčí Nemocnice ve Frýdku-Místku Jolana Filipová.

Na frýdecko-místeckou PAZS vozí osoby pod vlivem drog a alkoholu strážníci městské policie nejen z Frýdku-Místku, ale také z Třinecka a Novojičínska. Je tak využívána denně.

„Na PAZS je pět pokojů s celkem osmi lůžky. Většinu požadavků nové vyhlášky naše PAZS již plnila, zbývalo jen doplnit signalizační zařízení mezi klientem a personálem. U dvou pokojů byly provedeny úpravy tak, aby jejich rozměry vyhovovaly vyhlášce, ostatní pokoje vyhovovaly normě. Zda by nynější prostory kapacitně stačily i po zrušení protialkoholní stanice v Karviné si nyní nikdo nedokáže představit,“ dodala Filipová.

Ilustrační foto
Města trápí černé skládky a odpad mimo popelnice. Lidem hrozí pokuty