Regionem projedou historická vozidla
Historické automobilové skvosty projedou ve sváteční den regionem. V pořadí už šestého ročníku výletní jízdy historických vozidel Kravařskem a Pobeskydím se zúčastní 200 historických automobilů a motocyklů do roku výroby 1980. Start bude v 10 hodin v zámeckém parku v Kuníně, pak se účastníci přesunou do Frýdku-Místku. Tam budou vozidla vystavena na Zámeckém náměstí v době od 11.30 do 13 hodin, kdy účastníci jízdy půjdou na prohlídku výstav a expozic v Muzeu Beskyd. Zakončení akce se uskuteční v 17 hodin na Masarykově náměstí v Novém Jičíně.

Krajský úřad otevře své dveře
Krajský úřad v Ostravě zve na den otevřených dveří. Nečeká vás vyřizování nudných záležitostí, ale zábavné dopoledne pro celou rodinu. Připraveno bude pro každého něco – zábava, sport, kultura i poučení, určitě si každý vybere. „Budete moci zavzpomínat na letní olympiádu v Riu a ostravský olympijský park, setkáte se se sportovními legendami. O sportu se bude nejen mluvit, ale budete také moci rozhýbat své tělo. Studenti škol vás učešou a nalíčí, ochutnáte kvalitní regionální potraviny a koktejly. Ukážeme vám naše prostory, včetně pracovny hejtmana, setkáte se s politiky, se kterými můžete probrat vše, co vás zajímá. Uvidíte nejen hasičskou a zdravotní techniku, kriminalistickou laboratoř, ale i elektromobily a firemní školku Krajánek. Naučíte se vázat květiny, vyzkoušíte si divadelní kostýmy, děti uvidí živá drobná domácí zvířata, protože na ně před úřadem bude čekat minizoo," upřesnil program ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza. Akce se koná od 9 do 13 hodin.

Zpěváčci rozezní Janáčkovu síň
V prostorách Janáčkovy síně ve Frýdlantu nad Ostravicí se koná koncert pod názvem Zpěváčci & BROLN. Ten je přehlídkou talentovaných ratolestí, které uspěly v letošní soutěži Zpěváček. Předvedou se domácí děti z Lašska, organizátoři však přivítají i zpěváky z Valašska a Slezska. Vystupující interprety doprovodí Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, který pod vedením svého primáše Petra Varmuži zpestří večer profesionálními výkony svých vokálních a instrumentálních sólistů. Koncert začíná ve středu 18 hodin, bude vysílán také živě na portálu youtube.

U zámku ukážou zemědělství v Poodří
Zámek v Bartošovicích a areál zámeckého parku zaplní od 9 do 16 hodin jarmark zemědělských produktů, výstava zemědělské techniky, zookoutek domácích hospodářských zvířat. Prezentovat se budou držitelé regionální značky Moravské Kravařsko a chybět nebudou ani akce a soutěže pro děti. Vystoupí country kapela KZM – Kdo zrovna móže a účast na akci přislíbil i ministr zemědělství Marian Jurečka. K vidění bude například unikátní kombajn – hybridní sklízecí mlátička, jejíž žací lišta má záběr 10,5 metru. Tento kombajn je držitelem světového rekordu. Za osm hodin nepřetržitého mlácení sklidil plochu 69,66 hektaru, 20 hodin pak 129,36 hektaru. Přitom deset klasických kombajnů sklidí za deset hodin pouhých 50 až 60 hektarů. Lidé můžou zavítat také do záchranné stanice v Bartošovicích na ochutnávku moštu.

Poběží se na Gírovou
Příznivci pohybu můžou vyrazit na Jablunkovsko, kde se uskuteční devátý ročník horského svatováclavského běhu na Gírovou. Trať měří 5,9 kilometru, start je v 10 hodin od jablunkovského koupaliště Ameryka. Závodníci se můžou registrovat na stejném místě od 8.30 do 9.30 hodin.