Cyklisté se mohou v Třinci těšit na další rozšíření sítě cyklopruhů a cyklostezek. V rámci Evropského týdne mobility začaly přípravné práce ke stavbě nové cyklostezky podél krajské silnice z Třince ve směru na Český Těšín.

Díky cyklostezce a vyhrazeným pruhům se cyklisté dostanou do místní části Konské i do průmyslové zóny Baliny a zpět mnohem bezpečněji. Pruhy pro cyklisty a navazující cyklostezka povedou v délce 3,6 kilometru po obou stranách ulice Nádražní a Těšínské od kruhového objezdu u „myší díry“ v Třinci až po nadjezd do průmyslové zóny na Balinách.

Na stavbu cyklostezky Třinec - Konská získalo město dotaci z Evropské unie v rámci Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 18 milionů korun.

Třinec - ilustrační foto
Anonym ohlásil umístění bomby v třineckém hotelu

„Stejně jako v případě cyklověže jsme čekali na vhodný dotační titul a důležité pro nás bylo rozhodnutí o přidělení dotace. Dokonce jsme v případě cyklověže původně odmítli dotaci ve výši 50 procent, a počkali až na 90procentní. Bez dotace bychom si nemohli dovolit ani stavbu cyklostezky, protože prioritní jsou rekonstrukce škol, chodníků, stavby vodovodů apod.,“ podotkla primátorka Věra Palkovská.

Celkově vyjde stavba přibližně na 24 milionů korun bez DPH. Stavební práce začnou až po dokončení rekonstrukce ulic Nádražní a Těšínské a do konce roku by měly být hotovy přeložky inženýrských sítí. Po nové cyklostezce by se cyklisté mohli projet v létě 2019.

Silnice směrem na Český Těšín patří k nejvytíženějším dopravním tepnám, kterou hojně využívají také zaměstnanci Třineckých železáren (TŽ) a firem v areálu TŽ a v průmyslové zóně.

Ilustrační foto.
Řidič v Návsí nepřežil náraz do klád

Zejména v době střídání směn ohrožuje cyklisty množství projíždějících vozidel a jízda na kole po krajnici není pro cyklisty příliš bezpečná. Po vybudování cyklostezky se značně zvýší jízdní komfort a cyklisté tudy projedou mnohem bezpečněji a pohodlněji.

„Cyklistická doprava je v našem městě velmi oblíbená a chceme, aby se jí v Třinci dařilo. Proto dlouhodobě děláme maximum pro to, aby měli cyklisté v Třinci vhodné zázemí a bezpečné podmínky pro pohyb na frekventovaných úsecích. V posledních letech jsme zrealizovali nové vyhrazené pruhy, veřejné cyklopumpy a v minulém roce jsme díky výše zmíněné dotaci vybudovali u železniční zastávky v centru města cyklověž, která nabízí možnost bezpečně zaparkovat kolo a pohodlně přestoupit na vlak. Třinec se stává stále přátelštější k cyklistům a těšíme se, že lidé budou stále více objevovat výhody pohybu na kole po našem městě a že budou ještě častěji využívat kolo jako dopravní prostředek do zaměstnání,“ uvedla na závěr primátorka.

Turistická ubytovna v Bílé - Ilustrační foto.
Turistickou ubytovnu v Bílé čekají změny