Daň z nemovitých věcí je stoprocentním příjmem dané obce, která tak má možnost zvýšit své příjmy. V současnosti teče do frýdecko-místecké kasy ročně zhruba 64 milionů korun. Kvůli snížení místního koeficientu klesnou příjmy o 28 milionů korun.

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký z ČSSD připomněl, že místní koeficient daně z nemovitostí zavedl magistrát v době, kdy zakázal hazard na území města. Ročně kvůli tomu rozpočet postupně přišel až o částku 45 milionů korun. „Tehdejší doba byla taková, že rozpočtové určení daní nebylo přívětivé pro rozpočet obcí a měst, stejně tak Frýdku-Místku," konstatoval primátor při jednání zastupitelů. Každá obec může místní koeficient zvednout až na číslo 5, základní daň se pak násobí pěti. Zastupitelé už dříve podle primátora avizovali, že jsou připraveni koeficient znovu snížit, pokud se peněžní situace města zlepší. „Finance jsou dneska v jiném stavu, než byly v době, kdy jsme zvedali koeficient daně z nemovitosti z jedničky na dvojku," řekl Michal Pobucký a odkázal na klesající zadluženost města. Opozice však tehdy upozorňovala na to, že zvýšená daň pokrývá ztráty z MHD zdarma.

Vyhláška, kterou schválili zastupitelé, kromě snížení místního koeficientu upravuje základní koeficient částečně závislý na velikosti dané obce. A ten mírně stoupl. Petr Gaj z opozičního hnutí ANO navrhl, aby se místní koeficient snížil, ale základní koeficienty, které jsou různé pro centrum města a okrajová katastrální území, zůstaly stejné jako doposud. To však zastupitelé neschválili.

„Dojde ke sjednocení, aby Frýdek a Místek měli jeden koeficient a všechna ostatní katastrální území měla rovněž jednotný koeficient," okomentoval to primátor. Se snížením daně z nemovitostí přišla koalice poté, co se k ní na přelomu roku připojili dva zastupitelé zvolení za hnutí ANO, Jakub Míček a Jaroslav Ryška, kteří pokles daně označili za svůj cíl. V zastupitelstvu teď kvůli rozkolu ve frýdecko-místecké buňce hnutí fakticky fungují dva kluby hnutí ANO. Oba tvrdí, že hájí zájmy voličů hnutí. Snížení daně z nemovitostí nakonec našlo podporu napříč politickým spektrem.