Na sociálních sítích se okamžitě strhla vlna zájmu. Lidé informaci o nedostatku krve sdílejí nebo píšou, že se hned objednají.

„Zájem lidí je. Reagují na naši výzvu na facebooku a objednávají se k nám. Naše zásoby krve se mění ze dne na den,“ uvedla vedoucí výroby Iva Szusciková.

Ve Frýdku-Místku mohou zájemci darovat krev v Krevním centru, které se nachází na třídě T. G. Masaryka.

„Dalo by se říct, že u nás je pořád nedostatek krve. Pro nábor nových dárců pořádáme i různé akce. Například v pátek se u nás konala akce Daruj krev s Radiem Kiss. Dárci u nás dostali i drobné upomínkové předměty,“ uvedla pracovnice Krevního centra ve Frýdku-Místku.

V Třinci i ve Frýdku-Místku mohou zájemci darovat také plazmu.

Zatímco v Třinci je dárcovství bezplatné, v krevním centru mohou studenti získat za darování plazmy až 1000 korun.

„Studenti mohou získat za první odběr 300 korun, za druhý 700 korun,“ vysvětlila vedoucí transfuzní služby MUDr. Miluše Kubečková.

Nemocnice Třinec je také náběrovým centrem kostní dřeně.

„U nás odebíráme pouze vzorky kostní dřeně. Ty pak posíláme do Ostravy. Odběry provádíme klasicky ze žíly. Pacient jen vyplní dotazník a jde na pohovor k lékaři, pak už probíhají odběry. Dárců dřeně máme málo, nejčastěji chodí buď na výzvu, nebo když jim onemocní někdo známý,“ řekla vedoucí laborantka hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice Třinec Katarína Urbaniecová.

Mladá dárkyně krve Kristýna Bernardová.
Studenty mohou k dárcovství motivovat peníze