„Díky příznivému počasí se mohlo stavět i v zimních měsících, takže stavbaři jsou v mírném předstihu," řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Jiří Martinek. Stavba si zatím podle něj vyžádala 55 milionů korun, což činí více než pětinu z její celkové ceny 248 milionů korun.

Pavilón chirurgických oborů se ve Frýdku-Místku začal stavět loni v dubnu, stavební práce by měly skončit v červnu 2015. Následovat pak bude vybavení stavby lékařskou technologií, mobiliářem a IT technikou a zkušební provoz. Pacienti by se tu v plném provozu mohli začít léčit na přelomu října a listopadu příštího roku. Díky mírné zimě se ale možná zkrátí další termíny výstavby. „Nový pavilón poskytne moderní zázemí pro činnosti chirurgických oborů nemocnice a větší komfort pacientům," dodal Jiří Martinek, který si včera prohlédl stavbu spolu s vedením Nemocnice ve Frýdku-Místku. Do pětipatrového objektu s heliportem záchranné služby na střeše objektu se přestěhují urologické, chirurgicko-traumatologické a ortopedické oddělení. Vznikne zde 107 nových lůžek a 10 ambulancí. Většinu nákladů na stavbu a vybavení ve výši 526 milionů korun pokryje dotace.

Nový pavilon nahradí původní objekt, který musel být před čtyřmi lety kvůli havarijnímu stavu zbourán. Pacienti i zdravotníci jej museli narychlo vyklidit v roce 2007, statik totiž usoudil, že pavilon se může kdykoliv zřítit. Odborníci místo rekonstrukce doporučili demolici a výstavbu nového pavilonu. V loňském roce šlo o vůbec nejvýznamnější zahájenou investiční akci v krajských nemocnicích.