V tento den se všichni žáci postupně seznámili s pojmem zdravá výživa a následně si sami pod vedením jejich učitele připravili nejen sladké, ale i zdravé překvapení.

„Na samém počátku vyučovací hodiny se nůžky všech dětí zakously do prospektů různých obchodních řetězců tak, aby z vystřižených potravin vyhotovili koláž se zdravou a nezdravou výživou. Poté jsme se přesunuli do cvičné kuchyňky, kde za pomocí struhadel a škrabky děti vytvořili nezaměnitelnou chuť skvělého jablko-mrkvového salátu," prozradil učitel Jindřich Šenekl.

Nechyběly ani vědomostní otázky na dané téma, při kterých si všichni vyzkoušeli nejen své znalosti, ale i malířský um. „Žáci se zúčastnili společné soutěže Aktivity, která byla přizpůsobena tak, aby se v ní objevily pouze pojmy týkající se zdravé výživy. Na samý závěr děti hledaly různé informace na internetu a sestavovaly jídelníček pouze se zdravými jídly," podotkl Jindřich Šenekl.

Lahodné pokrmy v podobě ovocných a zeleninových salátů či pečeného jablečného závinu a jiných zdravých dobrůtek udělaly radost nejen dětem a jejich učitelů, ale především všem návštěvníkům, kteří si daný pokrm mohli také ochutnat a obdržet i jeho recept. „Projektový den byl opravdovým zamyšlením nad kvalitou konzumace jídel, která nejsou vždy zcela bezchybná," dodal na závěr Jindřich Šenekl.

JANA MICHALIKOVÁ