Ve Frýdku-Místku mohou lidé přijít do areálu Sokolík.

Na okraji parku u řeky Ostravice bude ve čtvrtek živo od 9 do 15 hodin. „Návštěvníkům se zde budou prezentovat organizace, které se zabývají sběrem a tříděním odpadů, připraven bude i zábavný doprovodný program plný her a soutěží o malé dárečky," uvedl Jaroslav Zezula z magistrátního odboru životního prostředí a zemědělství.

Například Frýdecká skládka zaměří v Sokolíku pozornost na sběr a třídění odpadů, zejména skla, papíru a plastů. Zajímavá bude edukativní show „Smokeman zasahuje", která nabídne praktické ukázky, jak a čím správně topit, aby byl kouř z komínů co nejméně škodlivý. Show připraví Výzkumné energetické centrum Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava.

Přírodovědné soutěže proběhnou u stánků Muzea Beskyd Frýdek-Místek, zážitkové aktivity a zajímavé informace o recyklaci bavlněného oblečení zajistí dobrovolnické centrum ADRA. V Sokolíku se chystá i promítání dokumentárních filmů.

„Na Dni Země jsem byla už několikrát, můj dojem byl rozhodně pozitivní. Jsou to zajímavě udělané akce," řekla včera Deníku 19letá Michaela z Frýdku-Místku. „Uvidím, jestli mi to ve čtvrtek čas dovolí, ale rozhodně bych tam opět ráda zašla," naznačila.

Představí i nové popelářské auto

V zábavně vzdělávacím duchu se ponese letošní Den Země v Třinci. Zde se zítřejší akce uskuteční od 8 do 13 hodin na náměstí Svobody. Na své si přijdou školáci a předškoláci, kteří se budou moci zapojit do řady soutěží a her s ekologickou tematikou. Představí se nejen včelaři, program na náměstí zpestří ukázka „tance" se psem a řeč bude i o světelném znečištění.

Zájemci si budou moci prohlédnout také vystavený elektromobil. A zejména třinečtí kluci se mohou těšit na nové popelářské auto s hydraulickou rukou.